Regeringen godkänner SKB:s slutförvarssystem

Regeringen har i dag, den 27 januari 2022, beslutat att ge SKB tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

SKB:s vd Johan Dasht. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt, säger SKB:s vd Johan Dasht.

SKB:s stora slutförvarsprojekt innebär investeringar på i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen. Projekten finansieras av redan fonderade medel ur kärnavfallsfonden.

– För SKB innebär beslutet att vi ytterligare stärker vår position som världsledande på området. Slutförvaret skapar också långsiktiga lösningar för elproduktionen och blir därmed vårt bidrag till målet att kunna leva fossilfritt inom en generation, säger Johan Dasht.

SKB har arbetat med forskning och teknikutveckling kring slutförvaret i över 40 år, i samarbete med andra experter från universitet, forskningsinstitut och lärosäten både i Sverige och utomlands. Slutförvarsmetoden har granskats och bedömts av Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen. Också värdkommunerna Östhammar och Oskarshamn har arbetat med frågeställningarna under lång tid och därmed tagit ett stort nationellt ansvar för att Sverige ska få ett fungerande slutförvarsystem på plats.

– Vår ansökan har genomgått en omfattande granskning där det tydligt har framgått att SKB:s slutförvarsmetod klarar de högt ställda kraven på säkerhet för människor och miljön. Vi har en säker och trygg slutförvarslösning som vi är mycket stolta över, säger Johan Dasht.

Nästa steg i tillståndsprocessen är nu att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna. Strålsäkerhetsmyndigheten ska också besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen. Först när alla tillstånd är på plats kan byggprojekten inledas, därefter tar det cirka 10 år att bygga Kärnbränsleförvaret.

Mer information

Fotomontage av Kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark, ovan och under jord sett från sydostlig riktning. Tunnelsystemets totala längd uppgår till drygt 60 kilometer. Under jord är förvaret tre till fyra kvadratkilometer stort. Det placeras på ett djup av 500 meter.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 27 januari 2022