Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Nästa steg efter regeringsbeslutet

Regeringens beslut om SKB:s slutförvarssystem är inte det sista steget i tillståndsprocesserna. Ärendet går nu tillbaka till Mark-och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som ska sätta detaljerade villkor för den kommande verksamheten.

Peter Selting, chef för säkerhet, kvalitet och miljö

– Vi ser fram emot att komma vidare till nästa steg i processen. Nu är det många detaljer som ska granskas och godkännas under kommande år, både i domstolen och i den stegvisa prövningen hos Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.

Efter regeringens beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken är det Mark- och miljödomstolen som ställer villkor för anläggningarna. Det sker genom en villkorsförhandling och därefter fastställs villkoren i en dom.

På motsvarande sätt är det Strålsäkerhetsmyndigheten som beslutar om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen och strålskyddslagen efter regeringsbeslut.

SSM fortsätter också att stegvis pröva om SKB uppfyller gällande krav på strålsäkerheten. Det innebär att SKB måste ta fram nya säkerhetsredovisningar inför byggstart, provdrift, rutinmässig drift samt avveckling och förslutning. Dessa måste godkännas av SSM innan nästa steg kan påbörjas.

Under alla skeden i anläggningarnas livscykel bedriver myndigheten dessutom tillsyn som rör såväl strålsäkerhet under drift som långsiktig säkerhet.

För respektive anläggning krävs även att berörd kommun beslutar om detaljplan och bygglov. I och med ändringarna som gjordes i kärntekniklagen år 2020 är det tydliggjort att staten övertar ansvaret för slutförvar som slutligt förslutits. Samtidigt infördes det i lagen att ett särskilt regeringstillstånd också krävs för förslutningen.

Johan Hedlund, chef för SKB:s projektavdelning

SKB:s byggprojekt kommer att innebära stora investeringar, särskilt i berörda kommuner och regioner. Sammantaget kommer SKB att investera cirka 19 miljarder kronor, främst inom byggsektorn, bergarbeten och installationer. Det beräknas ta cirka tio år att bygga Kärnbränsleförvaret.

– Nu blir det full fart framåt för att vara redo att börja bygga när alla tillstånd är på plats. Det kommer att bli en ny, intensiv och rolig period i SKB:s historia. Det är nu vi ska slutföra vårt uppdrag att ta hand om det svenska kärnavfallet, säger Johan Hedlund, chef för SKB:s projektavdelning.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 27 januari 2022