Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här är det planerat att se ut i området runt Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, under driftskedet.

Huvudförhandlingen om utbyggt SFR avslutad

I förra veckan avslutades huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen om SKB:s ansökan att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Domstolen kommer att lämna sitt yttrande den 13 november.

Huvudförhandlingen har varit en viktig del i prövningen av SKB:s ansökan enligt miljöbalken. Sammanlagt blev det sju förhandlingsdagar, varav en av dag med syn av verksamhetsområdet ovan jord och nuvarande SFR.

– Det har varit en bra förhandling där alla parter fått komma till tals ordentligt. Jag upplever att vi presenterade vårt material på det sätt som vi hade planerat och att vi kunde besvara de frågor som vi fick under förhandlingen. Vi har visat att anläggningen är strålsäker på såväl kort som lång sikt och hur utbyggnaden endast kommer att leda till begränsade miljökonsekvenser, säger Peter Larsson, SKB:s projektledare för tillståndsprövningen.

Yttrande i november

Både myndigheter, organisationer och privatpersoner har varit engagerade under förhandlingen.

– Vi kan konstatera att såväl alla centrala som regionala remissmyndigheter som medverkat i prövningen tillstyrker vår ansökan, säger Peter Larsson.

SKB:s ansökan handlar om att få bygga ut det redan existerande slutförvaret SFR i Forsmark, där det i dag förvaras låg- och medelaktivt driftavfall från de svenska kärnkraftverken. Utbyggnaden behöver göras för att skapa utrymme också för låg- och medelaktivt rivningsavfall från kärnkraftverken.

Under förhandlingen har SKB bland annat presenterat syftet med den sökta verksamheten, lokala plats- och omgivningsförhållanden, strålsäkerhetsfrågor under drift och efter förslutning samt flera områden inom den breda miljökonsekvensbeskrivning som gjorts.

Domstolen kommer att lämna sitt yttrande i tillåtlighetsprövningen enligt miljöbalken till regeringen den 13 november klockan 13.

Nyheter

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygg…

Publicerad: 2 november 2023

Naturvård i praktiken
Hur blev SKB en annorlunda sorts skogsägare och hyresvärdar åt en sällsynt groda? Vi dyker ner i konstgjorda gölar och tar ett myggrikt skogsbad för att titta närmare på naturvårdsarbetet i praktiken. Naturvård, det kan verka som ett diffust begrepp – en term som kan innefatta allt från planer och t…

Publicerad: 1 november 2023

Många vägar till SKB
Alla vägar bär till Rom sägs det. Och många vägar kan bära till SKB. Det stämmer väl in på Marcus, Annica och Lina som alla hittat sin egen väg till underhållsavdelningen på Clab, mellanlagret för använt kärnbränsle. Marcus Olsson, Annica Lundsten och Lina Karlsson jobbar alla sedan en tid tillbaka …

Publicerad: 30 oktober 2023

Ny geologibyggnad blir grönt centrum i Söderviken
Planen är att byggnaden ska uppföras i början på nästa år och driftsättas under våren 2025.

Publicerad: 20 oktober 2023

Publicerad: 7 oktober 2019