Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

SSM ger klartecken för Fud 2019

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, anser att SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud-rapport 2019, uppfyller kärntekniklagens krav och rekommenderar regeringen att godkänna programmet.

Jessica Palmqvist. Foto: SKB.

– Det är glädjande att SSM har lämnat ett yttrande utan förbehåll till regeringen. Det visar att SSM har förtroende för vår verksamhet och att den redovisade forsknings- och utvecklingsplaneringen är ändamålsenlig, säger Jessica Palmqvist, chef för SKB:s forsknings- och utvecklingsavdelning.

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i en särskild rapport, som förkortas Fud efter forskning, utveckling och demonstration. Den senaste versionen lämnades in till SSM i september 2019 och ger en bild av de planerade åtgärderna för hantering och slutförvaring av Sveriges kärnavfall och använda kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat Fud-programmet och inhämtat synpunkter från andra myndigheter, kommuner och miljöorganisationer.

Uppfyller bestämmelserna

I sitt yttrande till regeringen den 30 mars skriver SSM att den sammanfattande bedömningen är att Fud 2019 är tillräckligt allsidig och att de planerade åtgärderna för säker hantering av kärnavfall och använt kärnbränsle samt säker avveckling och rivning av kärntekniska anläggningar är tillräckligt ändamålsenliga för att uppfylla bestämmelserna i  kärntekniklagen.

Ella Ekeroth, gruppchef på SKB och intern beställare av Fud 2019. Foto: SKB.

– Det är ett digert arbete som ligger bakom Fud-programmet, där många har bidragit utifrån sina olika specialistområden. Slutprodukten visar den bredd och det djup som finns inom vårt område och som krävs för att vi ska lyckas med vårt uppdrag att slutförvara det radioaktivt avfallet på ett säkert sätt, säger Ella Ekeroth, gruppchef på SKB och intern beställare av Fud 2019.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 3 april 2020