Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB nominerat till säkerhetspris

SKB har nyligen blivit nominerade av Tidningen Skydd & Säkerhet för sitt arbete med risk- och krishantering. Jennie Kjellgren, säkerhetsskyddschef på SKB, vad är det ni har gjort?

Exakt varför vi har blivit nominerade vet jag faktiskt inte. Men efter att ha läst motiveringen gissar jag att det handlar om det helhetsgrepp över SKB:s risk- och beredskapsorganisation som vi har tagit på senare tid.

Tidigare jobbade vi lite olika på olika håll inom företaget. Men efter den WANO-granskning som genomfördes 2013 satte vi oss ned och försökte se på SKB som ett företag. Vi behöver ha ett enhetligt och systematiskt arbetssätt som fungerar på alla anläggningar. Inte minst handlar det om hur vi kan knyta ihop anläggningarna och kommunicera internt när något inträffar.

Porträttbild på Jennie Kjellgren. Foto: SKB.

Jennie Kjellgren är säkerhetsskyddschef på SKB.

Varför är det här arbetet viktigt för ett företag som SKB?

Ytterst handlar det om att skydda våra tillgångar och våra anläggningar ur verksamhetssynpunkt. Men sedan är det naturligtvis viktigt i form av varumärkesskydd också. SKB vill bygga ut befintliga anläggningar och bygga helt nya som Kärnbränsleförvaret i framtiden. När vi får ännu fler anläggningar som vi ska ta hand om blir det ännu viktigare att kunna hantera de risker som finns på ett bra sätt.

Har du något råd till andra organisationer som arbetar med liknande frågor?

Var inte rädd för att snegla på hur andra har gjort. Det är viktigt att hitta ett sätt som fungerar för just din verksamhet och det är inte fel att vara unik. Samtidigt finns det många som kan de här frågorna som man kan ta hjälp av och lära sig av. Blickar utifrån på verksamheten är också alltid bra.

Vad är nästa steg på SKB?

Vi är inte hemma än, det är mycket som återstår att göra. Vi har nu en vision om hur vi ska kunna lösa det här och ett riktigt bra arbetssätt som vi tror på. Men man blir aldrig färdig, att arbeta med riskhantering är ett ständigt löpande arbete. Vi måste fortsätta med det här nya arbetssättet och implementera det. Sedan håller vi också på att bygga upp en organisation för att klara det på ett bra sätt.

Till sist, hur känns det att bli nominerad till det här priset?

Det känns jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas inom branschen. Jag satt på mitt kontor när jag fick reda på det och mina arbetskamrater måste ha trott att jag vunnit på lotto!

Fotnot: SKB är en av tre nominerade till Security Awards 2014 i kategorin Risk Management. Vem som vinner utmärkelsen offentliggörs 15 oktober på Stockholmsmässan. Motiveringen lyder: ”En lärande organisation som genom långsiktighet och helhetsperspektiv har utvecklats mycket på senare år, inte minst när det gäller kommunikativa risker. Tack vare stort ledningsengagemang, god systematik och struktur, kontinuerlig uppföljning och kontroll samt regelbundna övningar genomsyrar riskhanteringen hela verksamheten. Dessutom har en fungerande metodik utvecklats, som visserligen är anpassad efter den egna verksamheten men som också med framgång kan fungera hos andra.”

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 28 augusti 2014