Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här ska Kärnbränsleförvaret se ut ovan jord. Bilden är ett fotomontage. Illustration: Phosworks.

Temakväll om föreberedelser inför byggstart

Vad händer på SKB i Forsmark? Det var ämnet för en av SKB:s temakvällar för allmänheten i Östhammar nyligen. Tre av SKB:s experter deltog för att svara på frågor om sina olika ansvarsområden.

Tillståndsprövningarna för Kärnbränsleförvaret och utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, går vidare. Under tiden som myndigheterna granskar ansökningarna pågår förberedelser inför byggstart ute på SKB i Forsmark.

– Vi måste jobba på och vara proaktiva, förklarade enhetschef Niklas Heneryd för de runt 25 åhörarna. När vi får klartecken från myndigheterna eller regeringen att börja bygga vill vi vara redo att sätta i gång. Därför måste vi göra en del aktiviteter i förväg.

Tar sex år att bygga

Projektledaren för utbyggnaden av SFR, Peter Larsson, visade skisser över den nya anläggningsdelen, som i framtiden ska ta emot rivningsavfall från nedlagda svenska kärnkraftverk, och förklarade att den funnits med i planerna ända sedan SFR byggdes i början av 80-talet.

– Den kommer att vara på totalt 108 000 kubikmeter mot dagens lagringskapacitet på 63 000 kubikmeter, sade han bland annat och berättade att man planerar att fylla ut en vik ute vid Stora Asphällan för att utöka industriområdet och få avsättning för en del av bergmassorna.

– Nu granskas vår ansökan av myndigheter, kommun och andra remissinstanser, när vi får beslut så kommer själva bygget att ta sex år, sade han.

Geotekniska undersökningar

Kärnbränsleförvaret har kommit lite längre både i tillståndsprocessen och i förberedelsearbetet än utbyggnaden av SFR. Nyligen avslutades systemprojekteringen av förvaret. Det innebär att det nu är klart hur anläggningen kommer att se ut både under och ovan jord.

temakvall300px

Leif Mattsson (t v), Niklas Heneryd och Peter Larsson berättade om vad som händer ute på SKB i Forsmark. Foto: SKB.

– Nu funderar vi bland annat över i vilken ordning vi ska bygga, hur det rent logistiskt ska gå till. Det är ett stort arbete som kommer att pågå fram till 2018, berättade Leif Mattsson, projektledare.

Publiken fick också veta att man i nästa vecka ska börja göra geotekniska bergundersökningar på platsen i Söderviken där förvaret ska ligga.

– Vi behöver få mer information om jordlagren och berget. Hur djupt det ligger och hur bergöverytan ser ut. Vi kommer även att sätta ut rör för att mäta grundvattennivån. Det är en av de saker som kan påverkas när vi börjar bygga och vi måste veta vad som är en ”normal” nivå, förklarade Niklas Heneryd och berättade att man lite längre fram i vår också ska kärnborra i schaktläget.

– Platsen ligger i en av de gölar där det finns en population av den skyddade arten gölgroda. För att inte störa dem börjar vi borra utanför gölen och styr sedan in borren i rätt läge, sade han och tillade:

– Som gammal platsundersökare i Forsmark känner man att nu börjar det verkligen hända saker.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 29 februari 2016