Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Positivt beslut om forskningsprogram

Den svenska regeringen har fattat beslut om SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2013. Enligt regeringen uppfyller reaktorinnehavarna genom SKB de krav och villkor som ställs i kärntekniklagen för fortsatt forskning och utveckling.

Programmen där SKB beskriver de insatser som planeras lämnas över till regeringen vart tredje år. Det senaste, som omfattar åren 2014–2019, överlämnades i september 2013 och har sedan dess granskats av Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet.

Fördjupad redovisning

Myndigheten vill se en fördjupad redovisning när det gäller avveckling av kärntekniska anläggningar, nedmontering och rivning. Det handlar bland annat om att tydliggöra fördelningen av uppgifter och samordningen av dessa mellan kärnkraftsbolagen. Även Kärnavfallsrådet vill se en utveckling på avvecklingsområdet till kommande Fud-program. Samtidigt konstaterar båda instanserna att SKB gjort betydande framsteg mot tidigare år.

Porträttbild på Olle Olsson.

Olle Olsson, direktör på SKB.

– Det här är ett mycket positivt beslut och det är särskilt roligt att de som granskat programmet tycker att det går framåt. Vi har ett bra program i botten. Även om det också finns ytterligare frågor vi måste reda ut så känns det som om vi och myndigheten har en samsyn om programmets fortsatta inriktning, säger Olle Olsson direktör på SKB.

Mer klargörande

Han tillägger att SKB kommer att ta till sig de synpunkterna som framförts och arbeta för att göra nästa Fud-program tydligare och mer klargörande kring hur åtgärder planeras, motiveras och utvärderas. Han ser också positivt på ett fortsatt samråd med myndigheten om avveckling och rivning.

Samtidigt konstateras att det som nu sker inom ramen för pågående och kommande tillståndsprövningar kan komma att påverka SKB:s prioriteringar av forsknings-, utvecklings- och demonstrationsinsatser under kommande år.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 3 december 2014