Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Rolf Christiansson, specialist på bergmekanik, studerar tunnelväggen efter att ett lager med polymer sprutats på. Foto: SKB.

Ny metod minimerar droppande vatten

I Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark sker nu försök med ett så kallat tätmembran. Det handlar om en ny metod som ska hindra vatten att droppa från taket i bergssalarna på ungefär samma sätt som ett paraply.

SFR har tidigare löst problemet med vattendropp genom att spänna upp en så kallad tunnelduk. En av de nuvarande bergssalarna och silon förseddes för några år sedan med tunnelduk för att bland annat skydda utrustningen under drift.

Nu planerar SKB att bygga ut anläggningen. Sammanlagt handlar det om sex nya bergssalar för att skapa utrymme för radioaktivt rivningsavfall från bland annat Barsebäcks kärnkraftverk. Utbyggnaden beräknas komma i gång år 2018.

Ny metod

Inför utbyggnaden vill man testa en helt ny metod att minimera droppande vatten. Mycket droppande vatten ger nämligen både hög luftfuktighet och risk för korrosion.

– Berget är inte 100 procent tätt och vi vet redan att vi kommer att behöva någon form av lösning liknande tunnelduk i de nya bergssalarna. Att vi installerar den här nya tekniken redan nu innebär att vi har tid på oss att utvärdera hur det fungerar. Vilken teknik vi sedan väljer, tunnelduk eller tätmembran, avgörs inför byggstart, säger Rolf Christiansson specialist på bergmekanik vid SKB.

Ett halvdussin försök med tätmembran pågår redan i Norge där man har stor erfarenhet av att bygga tunnlar i berg.

– Det testas som en intressant produkt men har ännu inte fått något stort genomslag i skandinaviskt berg, berättar Rolf Christiansson.

Det kan dock finnas fördelar jämfört med tunnelduken, både kostnadsmässigt och när det gäller funktion.

– Båda systemen har samma förutsättningar att hålla vattnet borta men tunnelduken tar en hel del plats i bergssalen till skillnad från tätmembranet som blir en integrerad del av bergförstärkningen.

Tre lager

Enkelt förklarat handlar det om att täcka berget med ett lager sprutbetong. Därefter lägger man på ett lager polymer, en slags plast som ser ut och luktar som trälim och får en gummiliknande konsistens när den härdar. Till sist täcks ytan med ytterligare ett lager sprutbetong.

– Tanken är att membranet ska fungera som ett paraply som leder vattnet ner i golvet där det samlas upp. Förutom att det skyddar mot dropp kan det även minska luftfuktigheten i anläggningen.

Tätmembranet installeras i den nedre byggtunneln i SFR, cirka 130 meter under havet, nu under våren och försommaren. Och försöket har väckt visst intresse även utanför SKB. Bland annat har Trafikverket som planerar för bygget av Förbifart Stockholm varit på besök.

Mer information

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 19 maj 2014