Hem Japanska nyhetsmedier på besök
Det här var den syn som mötte Östhammars kommunalråd när hon kom till Vegakontoret för en tid sedan för att möte en grupp japanska journalister. Foto: Eva Nevelius

Japanska nyhetsmedier på besök

Ett 20-tal representanter för stora japanska nyhetsredaktionerna besökte nyligen Sverige och SKB. Störst förundran väckte det lokala stödet för slutförvarsplanerna i Östhammars kommun.

Innan gruppen kom fram till Forsmark och Vegakontoret stannade de en snickare på gatan inne i Östhammar för att fråga om hans inställning till det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. Tolken Lena Lindahl berättar att han fick svara på frågan om han verkligen inte kände någon oro inte bara en utan hela sex gånger.

Hon förklarar att allt som har med kärnkraft att göra är en känslig fråga i Japan, inte minst efter det som hände i Fukushima. Samtliga japanska kärnkraftverk stängdes av efter katastrofen, men det finns ansökningar från företagen om att starta några av reaktorerna igen. I samband med detta har också slutförvarsfrågan fått ny aktualitet.

Skur av frågor

När de japanska journalisterna nu mötte kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) hade de svårt att förstå varför Östhammars kommun hittills haft en positiv inställning till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

– Vi är vana vid kärnkraft och att informera oss om svåra frågor. Om det visar sig att det här är en säker plats så kan vi också tänka oss att ha slutförvaret här, sade hon bland annat.

Sedan följde en skur av frågor om allt från vilken religion vi har i Sverige till om det finns någon fiskeby i närheten av Forsmark.

Journalisterna hade ett digert program under de tre dagar de befann sig i Sverige. Först besökte de SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet och Mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn. Dag två var de i Stockholm för att intervjua energiminister Ibrahim Baylan (S), Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB:s vd Christopher Eckerberg. Därefter var det Östhammar och Forsmarks tur.

Stora redaktioner

Journalistgruppen representerade några av de riktigt stora nyhetsredaktionerna i Japan som NHK (National Broadcasting Corporation, motsvarigheten till Sveriges Television), nyhetsbyrån Kyodo (motsvarigheten till TT) och de stora dagstidningarna med miljonupplagor som Mainichi, Yomiuri och Asahi.

MER INFORMATION

Nyheter

SKB ny ägare av Forsmarks hamn

Första april tar SKB över Forsmarks hamn från tidigare ägaren Forsmarks Kraftgrupp, FKA. SKB planerar bland annat att bygga y...

Publicerad: 30 mars 2023

SKB bjuder in till samråd

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bjuder härmed in till samråd enligt 6 kap. miljöbalken gällande ytterligare åtgärder och...

Publicerad: 22 mars 2023

Med fokus på en hälsosam och säker arbetsmiljö

”Personal, hälsa och säkerhet” är ett av fokusområdena i SKB:s hållbarhetsprogram även kallad Färdplan för hållbart byggande ...

Publicerad: 28 februari 2023