Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Marek Vencl och Lukáš Vondrovic från Tjeckien kom till Äspölaboratoriet för att bland annat få inspiration och lära sig mer om den långsiktiga säkerheten.

Stort intresse för symposium på Äspö

Den 21–23 april hölls ett symposium på Äspölaboratoriet om den forskning och teknikutveckling som har gjorts av SKB och SKB:s motsvarighet i Finland, Posiva. Syftet var att visa andra länder hur långt de båda företagen har nått.

Föreläsningarna under symposiet avhandlade inte det bara det aktuella läget, utan även historiken från 1970-talet fram till i dag. Även vilka vinster som har gjorts genom att samarbeta över nationsgränserna togs upp.

Med på symposiet var drygt ett 30-tal deltagare från tolv länder. Lukáš Vondrovic och Marek Vencl kom från Tjeckien och SKB:s motsvarighet där, Rawra. Lukáš Vondrovic har bara jobbat ett år på Rawra och såg symposiet som ett bra tillfälle att lära sig mer och bli inspirerad.

– Rawra har inte kommit lika långt och har mycket att lära av SKB. För min egen del så vill jag lära mig så mycket som möjligt, framförallt om karakterisering av berget och hur man designar och anpassar slutförvaret då det är det jag jobbar med. Besöket under jord ser jag särskilt fram emot, sa han under den andra dagen på symposiet.

– För mig var gårdagens föreläsningar om forskning på den långsiktiga säkerheten intressantare, tyckte kollegan Marek Vencl.

Kina planerar bygge

Det fanns också en del riktigt långväga gäster bland deltagarna. Ju Wang hade rest från Kina med fem kollegor.

– Vi ska börja bygga vårt underjordslaboratorium 2020 så för oss är SKB:s erfarenheter viktiga. Planeringen och designen av slutförvaret är intressant för oss och jag ser flera möjligheter till samarbeten. Jag har fått en del nya idéer under det här symposiet.

En av deltagarna hade rest långt fast han bor i Sverige. Jeroen van Eldert kommer från Nederländerna men har bott i Sverige i tre år då han studerat vid Luleå tekniska universitet. Han var dock inte med på symposiet för att lära sig mer om hur man tar hand om använt kärnbränsle.

– SKB har data som jag är intresserad av då jag ska doktorera på skador på berget vid sprängningar. Eftersom att SKB har studerat det länge så har de mycket data och jag hoppas att jag kan få tillgång till den.

Schweiz långt framme

Det är inte bara SKB och Posiva som har kommit långt i sina planer på slutförvaringen av det använda kärnbränslet. Från Schweiz och Nagra kom Nikitas Diomidis och Niels Giroud.

– Vi har egna laboratorier som Äspölaboratoriet och samarbetar redan mycket med SKB så för oss är det mest intressant att få en överblick över SKB:s och Posivas program och jämföra resultat.

Symposiet avslutades med att man på dag tre först besökte Kapsellaboratoriet för att sedan åka ner under jord på Äspölaboratoriet för att med egna ögon få se vad som sker där.

Nyheter

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

Publicerad: 28 april 2015