IAEA:s expertteam på studiebesök vid SKB:s mellanlager Clab.

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen och uppmärksammar särskilt utvecklingen av SKB:s metod för slutförvaring av använt kärnbränsle, vår lokaliseringsprocess och dialogen med olika intressenter.

Jessica Palmqvist tillförordnad vd SKB.
Foto Mikael Wallerstedt

– Jag känner stolthet över vårt sätt att hantera kärnavfallet i Sverige. Expertgruppen ger oss och alla involverade i det svenska kärnavfallsprogrammet gott betyg i denna granskning, säger Jessica Palmqvist, vd på Svensk Kärnbränslehantering AB.

Syftet med granskningen är att undersöka hur väl länder lever upp till internationella riktlinjer för hantering av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. IAEA har organiserat en granskning som kallas Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation, ARTEMIS. Huvudfokus har varit på hur det nationella systemet för hantering av använt kärnbränsle och allt radioaktivt avfall fungerar som helhet.

– Expertgruppen kommer till slutsatsen att vi har program som på ett säkert och effektivt sätt tar hand om kärnavfallet och att vi har väl utvecklade arbetssätt både internt men också gentemot andra intressenter nationellt och internationellt, fortsätter Jessica.

Regeringen har beställt uppdraget från IAEA mot bakgrund av det europeiska kärnavfallsdirektivet som föreskriver att en internationell utvärdering ska göras minst vart tionde år. Det är första gången en ARTEMIS-granskning genomförts i Sverige.

Ett centralt inslag i granskningen var samtalen med expertgruppen som IAEA satt samman och SKB hade ett brett deltagande och var mycket aktivt.

– Att få ta del av experternas slutsatser gör att vi har möjlighet att ytterligare stärka hanteringen av det radioaktiva avfallet även om vi redan idag har ett säkert och robust system, avslutar Jessica Palmqvist.

Nyheter

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygg…

Publicerad: 2 november 2023

Naturvård i praktiken
Hur blev SKB en annorlunda sorts skogsägare och hyresvärdar åt en sällsynt groda? Vi dyker ner i konstgjorda gölar och tar ett myggrikt skogsbad för att titta närmare på naturvårdsarbetet i praktiken. Naturvård, det kan verka som ett diffust begrepp – en term som kan innefatta allt från planer och t…

Publicerad: 1 november 2023

Många vägar till SKB
Alla vägar bär till Rom sägs det. Och många vägar kan bära till SKB. Det stämmer väl in på Marcus, Annica och Lina som alla hittat sin egen väg till underhållsavdelningen på Clab, mellanlagret för använt kärnbränsle. Marcus Olsson, Annica Lundsten och Lina Karlsson jobbar alla sedan en tid tillbaka …

Publicerad: 30 oktober 2023

Ny geologibyggnad blir grönt centrum i Söderviken
Planen är att byggnaden ska uppföras i början på nästa år och driftsättas under våren 2025.

Publicerad: 20 oktober 2023

Publicerad: 4 maj 2023