Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Svenskt avfall i Kärnbränsleförvaret

Frågan om utländskt avfall i Sverige ställs ibland till SKB. Erik Setzman, som länge har arbetat med ansökningarna för Kärnbränsleförvaret och lagstiftningsfrågor på SKB, reder ut begreppen.

Kan Sverige tvingas ta emot utländskt avfall?
Det finns en internationell samsyn kring att varje land ansvarar för att ta hand om sitt eget kärnavfall. Den återspeglas i internationella konventioner och direktiv samt i den svenska lagstiftningen. Kärnavfallskonventionen (IAEA) från 1997 ger varje land rätt att förbjuda förvaring av andra länders avfall. Även EU:s kärnavfallsdirektiv menar att varje land ska ta hand om sitt eget använda kärnbränsle och kärnavfall.

Finns det extra plats i det tänkta Kärnbränsleförvaret i Östhammar så att även utländskt avfall skulle kunna deponeras där?
Nej, SKB har ansökt om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftsreaktorer som finns  i dag. Slutförvaret är enbart anpassat för det. Våra tillståndsansökningar prövas nu av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen  och därefter ska kommunerna och regeringen fatta beslut.

Kan förutsättningarna ändras?
SKB:s uppdrag är att ta hand om använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken inom ramen för det kärnkraftsprogram och med de samhälleliga förutsättningar som ges i Sverige. Kommunerna (Oskarshamn och Östhammar) där SKB:s anläggningar är belägna och planeras har också bestämt markerat att de inte vill ha utländskt avfall. Vårt samhälle, politiken och lagstiftningen kan förändras men det ändrar inte SKB:s uppdrag.

Nyheter

Naturvård i praktiken
Hur blev SKB en annorlunda sorts skogsägare och hyresvärdar åt en sällsynt groda? Vi dyker ner i konstgjorda gölar och tar ett myggrikt skogsbad för att titta närmare på naturvårdsarbetet i praktiken. Naturvård, det kan verka som ett diffust begrepp – en term som kan innefatta allt från planer och t…

Publicerad: 23 november 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygg…

Publicerad: 2 november 2023

Många vägar till SKB
Alla vägar bär till Rom sägs det. Och många vägar kan bära till SKB. Det stämmer väl in på Marcus, Annica och Lina som alla hittat sin egen väg till underhållsavdelningen på Clab, mellanlagret för använt kärnbränsle. Marcus Olsson, Annica Lundsten och Lina Karlsson jobbar alla sedan en tid tillbaka …

Publicerad: 30 oktober 2023

Ny geologibyggnad blir grönt centrum i Söderviken
Planen är att byggnaden ska uppföras i början på nästa år och driftsättas under våren 2025.

Publicerad: 20 oktober 2023

Publicerad: 24 augusti 2015