Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Några av de besökande eleverna får information av SKB. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Sjundeklassare mötte lokala företag

Det var full fart på Kapsellaboratoriet när Teknikcollege i Oskarshamn anordnade arbetsmarknadsdagarna för sjundeklassarna i kommunen. Totalt cirka 300 elever besökte laboratoriet under tre torsdagar i oktober.

Tanken med arbetsmarknadsdagarna är att eleverna under lekfulla former ska få en första introduktion till de lokala företagen som ingår i Teknikcollege. Förhoppningen är att man på så sätt föder en tanke som leder till att eleverna senare söker sig till en lämplig utbildning så att de så småningom kan börja jobba på något av företagen.

Teknikcollege har bildats just för att bidra till att tekniskt inriktade företag ska kunna få tag på kvalificerad arbetskraft även i framtiden. Kajsa Engholm på SKB är ordförande i Teknikcollege och hon säger så här om årets arbetsmarknadsdagar.

Porträttbild på Kajsa Engholm.

Kajsa Engholm, skolinformatör.

– Det är fantastiskt att medlemsföretagen samarbetar så bra och verkligen prioriterar våra lokala skolor och deras elever. Se bara på Scania till exempel, som körde en helt ny lastbilshytt till Kapsellaboratoriet och bemannade sin station med fem personer en av dagarna! Eleverna blev säkert imponerade av att få sitta i förarsätet och hålla i ratten och trycka på instrumentpanelens alla knappar och spakar. Det skapar intryck som eleverna kommer att minnas länge!

Kluriga uppgifter

Förutom SKB och Scania fanns Saft, Press Kogyo, Attraktiva Oskarshamn och OKG på plats. Eleverna fick även träffa elever från de gymnasieprogram som är lämpliga att läsa på för att få jobb på de företag som är med i Teknikcollage.

För att få det hela att flyta på var klasserna indelade i sex grupper när de kom, och så fick företagen ungefär en kvart med varje grupp. Under den kvarten informerades eleverna om företaget och fick lösa en uppgift som på något sätt kopplade till företaget. Den klass som lyckats bäst med alla uppgifterna får sedan ett pris i form av en gemensam aktivitet för klassen.

Uppgifterna var kluriga på olika sätt och kunde handla om att räkna ut energiåtgång på lampor, bygga ett batteri eller effektivisera en process. På SKB:s station var slutuppgiften att försöka lista ut vilka tre av fyra angivna jobb som fanns på SKB. En inte alldeles lätt uppgift visade det sig. Två av jobben var lätta att räkna ut – säkerhetsingenjör och klimatexpert – men sedan var det svårare. De flesta grupperna var ganska säkra på att det inte fanns någon grodhotellsbyggare, så det valde man bort, även om de inte hade någon aning om vad en scientolog är. En viss förvåning uppstod när de fick veta att SKB faktiskt har byggt ”grodhotell” i Forsmark.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 30 oktober 2017