Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Några av de besökande eleverna får information av SKB. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Sjundeklassare mötte lokala företag

Det var full fart på Kapsellaboratoriet när Teknikcollege i Oskarshamn anordnade arbetsmarknadsdagarna för sjundeklassarna i kommunen. Totalt cirka 300 elever besökte laboratoriet under tre torsdagar i oktober.

Tanken med arbetsmarknadsdagarna är att eleverna under lekfulla former ska få en första introduktion till de lokala företagen som ingår i Teknikcollege. Förhoppningen är att man på så sätt föder en tanke som leder till att eleverna senare söker sig till en lämplig utbildning så att de så småningom kan börja jobba på något av företagen.

Teknikcollege har bildats just för att bidra till att tekniskt inriktade företag ska kunna få tag på kvalificerad arbetskraft även i framtiden. Kajsa Engholm på SKB är ordförande i Teknikcollege och hon säger så här om årets arbetsmarknadsdagar.

Porträttbild på Kajsa Engholm.

Kajsa Engholm, skolinformatör.

– Det är fantastiskt att medlemsföretagen samarbetar så bra och verkligen prioriterar våra lokala skolor och deras elever. Se bara på Scania till exempel, som körde en helt ny lastbilshytt till Kapsellaboratoriet och bemannade sin station med fem personer en av dagarna! Eleverna blev säkert imponerade av att få sitta i förarsätet och hålla i ratten och trycka på instrumentpanelens alla knappar och spakar. Det skapar intryck som eleverna kommer att minnas länge!

Kluriga uppgifter

Förutom SKB och Scania fanns Saft, Press Kogyo, Attraktiva Oskarshamn och OKG på plats. Eleverna fick även träffa elever från de gymnasieprogram som är lämpliga att läsa på för att få jobb på de företag som är med i Teknikcollage.

För att få det hela att flyta på var klasserna indelade i sex grupper när de kom, och så fick företagen ungefär en kvart med varje grupp. Under den kvarten informerades eleverna om företaget och fick lösa en uppgift som på något sätt kopplade till företaget. Den klass som lyckats bäst med alla uppgifterna får sedan ett pris i form av en gemensam aktivitet för klassen.

Uppgifterna var kluriga på olika sätt och kunde handla om att räkna ut energiåtgång på lampor, bygga ett batteri eller effektivisera en process. På SKB:s station var slutuppgiften att försöka lista ut vilka tre av fyra angivna jobb som fanns på SKB. En inte alldeles lätt uppgift visade det sig. Två av jobben var lätta att räkna ut – säkerhetsingenjör och klimatexpert – men sedan var det svårare. De flesta grupperna var ganska säkra på att det inte fanns någon grodhotellsbyggare, så det valde man bort, även om de inte hade någon aning om vad en scientolog är. En viss förvåning uppstod när de fick veta att SKB faktiskt har byggt ”grodhotell” i Forsmark.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 30 oktober 2017