Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.
Riksdagsgrupp på besök i Forsmark
I fredags gästade en grupp riksdagsledamöter SKB i Forsmark. Gruppen var tvärpolitisk och bestod av ledamöter från Uppsala län och från de utskott som på olika sätt berörs av slutförvarsfrågan: miljö-, försvars- och näringsutskotten.
Forsmark visade sig inte från sin vackraste sida den här dagen. Tidvis öste regnet ner. Som tur var, när det var som värst, befann sig riksdagsgruppen 50 meter under jord, i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Där fick de en guidad visning av anläggningen.
Efter lunch var det dags för sällskapet att åka ut i fält. Första stopp var i Söderviken, platsen där SKB planerar att bygga Kärnbränsleförvaret. Johan Molin, SKB:s miljöingenjör i Forsmark, berättade hur anläggningen ska utformas både över och under jord och gav en kort beskrivning av de byggförberedande undersökningar som man just nu gör i området.
Miljöåtgärder
Därefter satte bussen kurs mot en av de gölar som SKB grävt åt beståndet av gölgrodor i området. SKB:s platsekolog Sara Nordén förklarade att gölgrodan är en skyddad art som finns i Forsmark och att en av de gölar där den i dag förekommer måste fyllas igen när Kärnbränsleförvaret börjar byggas.
– Som ersättning har vi grävt sex nya gölar åt dem. Förhoppningen är att de ska flytta dit och börja föröka sig, sade hon och berättade också att SKB gjort lyckade försök att på konstgjord väg tillföra vatten till våtmarkerna i området.
– För gölgrodan är det viktigt att det finns vatten i gölarna under en längre tid så att ynglen hinner utvecklas och överleva. När vi börjar bygga finns det en liten risk att vi påverkar grundvattennivåerna, men genom infiltration kan vi förebygga eventuella effekter av det, sade hon.
Lärorik dag
Det var Sanne Eriksson (S) som tagit initiativ till gruppens besök. Hon representerar Uppsala län i riksdagen och bor själv i Östhammar.
– Jag tycker det är viktigt att vi som sitter i riksdagen får en fördjupad kunskap om SKB:s slutförvarsplaner. Det är en komplex fråga och en angelägenhet för hela landet, inte bara för oss här i kommunen, menade hon.
För Niclas Malmberg (MP) var det här andra gången han besökte Forsmark. Första gången var för tre år sedan. Ändå tyckte han att dagen varit lärorik.
– Framför allt tyckte jag det var intressant att höra att den nya typen av kärnkraftverk, de så kallade fjärde generationens reaktorer, inte är den lösning på slutförvarsfrågan som det ofta sägs. Även de reaktorerna kommer att producera avfall som måste tas om hand. Det framkommer inte riktigt i debatten, sade han.
Nyheter
Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
Publicerad: 19 augusti 2024
”Livets träd” lever vidare
Publicerad: 28 juni 2024
Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
Publicerad: 27 juni 2024
Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Publicerad: 18 juni 2024
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Publicerad: 13 juni 2024