Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Professorstitel till SKB-forskare

Hallå där, Jan-Olof Selroos, ämnesexpert och ansvarig för forskning och utveckling inom hydrogeologi på SKB. Du har nyligen blivit utsedd till adjungerad professor i hållbar infrastruktur i berggrunden med inriktning mot grundvattenflöde och ämnestransport på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

Grattis! Hur känns det?

Jan-Olof Selroos

– Tack! Det känns mycket roligt, hedrande och utmanande.

Vad innebär det att vara adjungerad professor?

– Det innebär oftast att man tillbringar 20 procent av sin tid vid ett universitet eller högskola och resterande tid hos sin ordinarie arbetsgivare. Den ordinarie arbetsgivaren står vanligtvis för hela kostnaden för den adjungerade professuren, men i detta fall står Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF)* för halva kostnaden. Det känns väldigt roligt att den verksamhet som vi bedriver på SKB ses som strategiskt viktig av SSF!

Hur går det till när man blir adjungerad professor?

– Parterna identifierar först ett behov och en nytta av en adjungerad professorstjänst. Sedan ansöker man på universitetet/högskolan att tjänsten inrättas. Då universitetet/högskolan inrättat tjänsten, efter en bedömning av att den är relevant och bidrar till institutionens profil, så söker den tilltänkta kandidaten tjänsten. Ansökan granskas av externa experter utsedda av universitetet/högskolan, och sedan fattar universitetet/högskolan beslut om anställning.

Om du enkelt och kort skulle beskriva ditt ämnesområde, vad skulle du säga då?

– Det handlar om grundvatten som ju är en viktig fråga för SKB på många sätt. Dels påverkar grundvatteninflödet bygget och öppethållandet av våra förvarsanläggningar men grundvattnet påverkar även barriärernas hållbarhet efter att de förslutits. Men det kanske allra viktigaste är att det är via grundvatten som radionuklider skulle kunna transporteras från förvaren till markytan och biosfären. Därför behöver vi förstå hur grundvattnet strömmar i berggrund och jord.

Vad ska du göra på din nya tjänst och kommer du att fortsätta på SKB?

– Jag kommer absolut att fortsätta på SKB och tillbringa 4 av 5 dagar med SKB-jobb. På KTH kommer jag främst att jobba med att identifiera, initiera och medverka i projekt med synergieffekter för KTH och SKB. I praktiken kommer jag nu direkt i början att arbeta med kollegor på KTH i deras pågående SKB-projekt, samt i ett nytt projekt finansierat av gruvindustrin där vi ska använda metodik utvecklad på SKB för att studera föroreningstransport kopplat till gruvavfall.

Fakta

* Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin med ungefär 700 miljoner kronor om året. SSF är en fri, oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet. https://strategiska.se/om-ssf/

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 9 september 2021