Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.
Östhammarskontoret – en riktig mötesplats
Kan ett kontor bli en allmän mötesplats? Ja, faktiskt till viss del för SKB i Östhammar.
– Än en gång har SKB öppnat sina lokaler för Östhammarsborna och den lokala historien. Viktigt med tanke på vad företaget står inför i framtiden, sa kommunalrådet Jacob Spangenberg när han i september invigde utställningen ”Silver – guld värt för Östhammar”.
I de allmänna ytorna har SKB en stående utställning kring kärnavfallsfrågor. Allmänheten kan komma in och få svar på de flesta frågor. Men där upplåts också plats för lokala föreningar. Varje månad är det en ny utställning.
– Vi är oerhört tacksamma över att få vara här. Och gensvaret från lokalinvånarna är ju också stort, säger Karl-Fredrik Ingemarsson, ordförande i Frösåkers Hembygdsförening.
Världsunik utställning
Han fick se en strid ström av besökare under septembers silverutställning. I den här delen av landet pratar man inte ofta med stora bokstäver. Men här tog man i – världsunik var ordet!
– Sant! Det här trodde jag aldrig och jag har aldrig sett en sådan här diger samling tidigare, säger Stockholms Auktionsverks silverexpert Tomas Persson imponerat.
Aldrig tidigare har de här silverföremålen visats för allmänheten. Det var ett stycke hantverkshistoria. Lilla Östhammar hade från slutet av 1600-talet in på 1800-talet hela 17 silversmeder. I en ort med 650 invånare! 15 silvermästare fanns representerade i utställningen. Dessutom exponerades Östhammars äldsta silverföremål upp, en nattvardskalk från 1691.
Givande samarbete
– Efter omfattande arbete fick vi låna den från Danderyds kyrka där den förvaras. Vi hade också rigorösa säkerhetsarrangemang här på plats, säger Karl-Fredrik som gladdes åt att intresset nådde utanför kommungränsen med många silverkännare på besök.
Runt 1000 besökare är en hög siffra i Östhammar. Men satsningen visade att det är populärt att besöka SKB, särskilt när det handlar om att knyta ihop historien och framtiden.
– Många uppskattade när de fick ta med sig sina egna silverföremål och få dem bedömda av våra silverexperter under Östhammars Marknadsdag. Många som annars inte kommer in på SKB passade också på att titta på framtiden i form av planerna på hur Sverige ska ta hand om använt kärnbränsle, menar Karl-Fredrik när han sammanfattar.
En kulturell gärning
Inte bara Hembygdsföreningen har ett givande samarbete med SKB. Under oktober blir det fotokonst av Östhammars Fotoklubb och i november textilkonst från Östhammars Konstnärsförening.
– Många lokala konstnärer har fått en chans att komma fram i de här lokalerna, det är en win-win-situation för kulturlivet och för kommunikationen kring SKB:s arbete, säger konstnärsföreningens starka profil Gerd Vading.
Silvertävling också
I kommunen finns inte så många utställningslokaler men här har samarbetet skapat levande kontorsväggar hos SKB.
– Jättefint och roligt, säger Agnes Jansson som var den Östhammarsbo som gillade septemberutställningen allra bäst. Hon vann nämligen en silversked från mästaren Johan Ferdinand Grönqvist från 1800-talet. Hon gissade rätt på hur många skedar det fanns i en av montrarna.
Nyheter
Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
Publicerad: 19 augusti 2024
”Livets träd” lever vidare
Publicerad: 28 juni 2024
Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
Publicerad: 27 juni 2024
Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Publicerad: 18 juni 2024
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Publicerad: 13 juni 2024