Nästa steg efter regeringsbeslutet

Regeringens beslut om SKB:s slutförvarssystem är inte det sista steget i tillståndsprocesserna. Ärendet går nu tillbaka till Mark-och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som ska sätta detaljerade villkor för den kommande verksamheten.

Peter Selting, chef för säkerhet, kvalitet och miljö

– Vi ser fram emot att komma vidare till nästa steg i processen. Nu är det många detaljer som ska granskas och godkännas under kommande år, både i domstolen och i den stegvisa prövningen hos Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.

Efter regeringens beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken är det Mark- och miljödomstolen som ställer villkor för anläggningarna. Det sker genom en villkorsförhandling och därefter fastställs villkoren i en dom.

På motsvarande sätt är det Strålsäkerhetsmyndigheten som beslutar om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen och strålskyddslagen efter regeringsbeslut.

SSM fortsätter också att stegvis pröva om SKB uppfyller gällande krav på strålsäkerheten. Det innebär att SKB måste ta fram nya säkerhetsredovisningar inför byggstart, provdrift, rutinmässig drift samt avveckling och förslutning. Dessa måste godkännas av SSM innan nästa steg kan påbörjas.

Under alla skeden i anläggningarnas livscykel bedriver myndigheten dessutom tillsyn som rör såväl strålsäkerhet under drift som långsiktig säkerhet.

För respektive anläggning krävs även att berörd kommun beslutar om detaljplan och bygglov. I och med ändringarna som gjordes i kärntekniklagen år 2020 är det tydliggjort att staten övertar ansvaret för slutförvar som slutligt förslutits. Samtidigt infördes det i lagen att ett särskilt regeringstillstånd också krävs för förslutningen.

Johan Hedlund, chef för SKB:s projektavdelning

SKB:s byggprojekt kommer att innebära stora investeringar, särskilt i berörda kommuner och regioner. Sammantaget kommer SKB att investera cirka 19 miljarder kronor, främst inom byggsektorn, bergarbeten och installationer. Det beräknas ta cirka tio år att bygga Kärnbränsleförvaret.

– Nu blir det full fart framåt för att vara redo att börja bygga när alla tillstånd är på plats. Det kommer att bli en ny, intensiv och rolig period i SKB:s historia. Det är nu vi ska slutföra vårt uppdrag att ta hand om det svenska kärnavfallet, säger Johan Hedlund, chef för SKB:s projektavdelning.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 27 januari 2022