Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Med siktet inställt på hållbarhet

Så bra som möjligt, för så många som möjligt, så länge som möjligt. Så brukar Alice Bah Kuhnke tänka att hon ska agera. Ett rättesnöre både privat och i arbetet som kan leda till ett hållbart samhälle på sikt.

I dag är Alice Bah Kuhnke hållbarhetschef på konsultföretaget ÅF. Men hennes vilja att få vara med och påverka samhällsutvecklingen på ett positivt sätt grundlades tidigt. Hon är uppvuxen i Förenings- och folkrörelsesverige och visste redan som barn både vad ”dagordning och stadgar” var för något.

Känsla för rättvisa

På universitet läste hon statsvetenskap och i vuxen ålder blev hon generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt. Uppdraget tog henne ut i världen där hon på nära håll fick uppleva fattigdom. Men fick också möjlighet att se vilken skillnad konkreta projekt kunde innebära.

Fast efter en tid kände hon att det nog var i företagsvärlden hon egentligen ville verka.

– Det finns en oerhörd kraft i företagande och jag bestämde mig för att jag ville jobba på ett börsnoterat företag.

Chansen hon väntat på dök upp när ÅF sökte en hållbarhetschef. Där har utmaningen både bestått i att få förståelse för varför hållbarhet är viktigt men också att förklara vad begreppet egentligen står för.

– Du kan ta upp tidningen nästan vilken dag som helst och hitta ordet hållbarhet. Men ingen förklarar vad det är, och det är väldigt farligt.

Hitta balansen

Enkelt uttryckt handlar det enligt Alice Bah Kuhnke om att skapa balans mellan tre olika dimensioner; den samhälleliga, den miljömässiga och den ekonomiska. Barnarbete är till exempel ”ytterst ohållbart”. Och en långsiktigt hållbar utveckling kräver också en hänsyn till vårt ekosystem.

– Samtidigt är det inte hållbart om det inte ger vinst. Företag behöver vinst för att kunna anställa folk.

På ÅF har man arbetat aktivt med att hitta de saker som går att förändra i positiv riktning. Det är allt från att etablera flera mindre kontor så att anställda slipper pendla så långt, till att hyra datorer av ett företag som plockar isär dem och återvinner materialet i dem när det är dags för skroten.

Ambition att nå mål

För företag som vill jobba med ett hållbarhetstänk ger Alice rådet att först börja fundera på vilken påverkansgrad man har. Det är ingen idé att arbeta med att få ner sina utsläpp om företaget inte har några stora utsläpp att tala om.

– Gör de förändringar som sparar mest pengar först. Och kommunicera det ni gör även om allt inte är gjort ännu. Jag träffar många företag som gör väldigt mycket bra men inte vågar berätta det. Det finns en sådan oerhörd rädsla för medierna och för att få kritik.

– Men det kan inte vara så att det bara är de som är perfekta som får kommunicera vad de gör. Vi måste våga erkänna att vi inte är perfekta men att vi har en ambition att nå målen.

Fotnot: Temakvällen med Alice Bah Kuhnke var den andra av vårens tre temakvällar. Nästa gång, 16 maj, kommer Lillemor Claesson Liljedahl från SKB till Missionskyrkan i Östhammar och berättar om det projekt som bedrivits på Grönland i tre års tid.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 26 april 2013