Många vägar till SKB

Alla vägar bär till Rom sägs det. Och många vägar kan bära till SKB. Det stämmer väl in på Marcus, Annica och Lina som alla hittat sin egen väg till underhållsavdelningen på Clab, mellanlagret för använt kärnbränsle.

Marcus Olsson, Annica Lundsten och Lina Karlsson jobbar alla sedan en tid tillbaka som underhållsingenjörer på SKB:s drift- och underhållsavdelning med samordningsansvar för bland annat anläggningens viktiga åldringsprogram. Clab togs i drift för snart 40 år sedan och ska vara i drift i ungefär 60 år till.

Men hur hamnade de på SKB och på enheten för underhåll? Det är den stora frågan jag ställer när vi ses den här höstdagen. Deras vägar är verkligen olika. Marcus är den som är nyast i gänget och han kom nyutexaminerad från Linnéuniversitetet där han läst industriell ekonomi.

Marcus Olsson och Lina Karlsson, SKB.

– Jag jobbade i både produktion och med underhåll under några år innan jag började studera, berättar Marcus som även var inhyrd på både OKG och Ringhals i samband med revisionerna under tre år.

Marcus kom i kontakt med SKB på en företagsmässa på universitetet. SKB:s underhållschef Marie Wyckman höll senare i en gästföreläsning på universitetet och pratade då med Marcus om underhåll. När platsannonsen där SKB sökte underhållsingenjör skulle ut ringde Marie och uppmanade honom att söka och resten är historia som man brukar säga. Även om den än så länge är ganska kort.

Lina Karlsson har sommarjobbat på SKB. Hon har också läst industriell ekonomi men tog sin examen 2017 så Lina har hunnit arbeta på ett par andra företag.

– När jag sommarjobbade tyckte jag att SKB var en trevlig arbetsplats så jag har kollat efter jobb på SKB ett tag, men tjänsterna på SKB är ofta ”smala” där man eftersöker väldigt specifika kunskaper. När tjänsten som underhållsingenjör kom ut kändes den sökbar för den var ”bredare”, förklarar Lina.

Och så hamnade den gamla sommarjobbaren på drift- och underhållsavdelningen.

Annica Lundsten är veteranen i gänget med tanke att hon har varit anställd längst.

– Jag hamnade på SKB av en slump en gång i tiden, för 15 år sedan. Jag tog en paus i mina studier och tog jobb som inhyrd konsult på SKB och arbetade med administration och dokumentation. Senare blev jag anställd och så rullade det på. Men jag kände att jag behövde en ny utmaning och när jag såg tjänsten gick jag och frågade Marie Wyckman om det var någon idé för mig att söka, säger Annica.

Alla tre poängterar att SKB är ett unikt företag med ett viktigt uppdrag och befinner sig i ett spännande skede i och med att vi står i startgroparna för att börja bygga nya anläggningar. De tycker också att SKB är en trygg arbetsgivare med bra förmåner som till exempel arbetstidsförkortning och friskvårdbidrag.

Att våga anställa nya medarbetare som kanske inte har så mycket erfarenhet är modigt tycker de alla tre och ger Marie Wyckman en eloge för modet att anställa tre stycken samtidigt.

Bassängerna på Clab.

De har stort stöd av både sin chef och sina kollegor. De förklarar att Fredrik Nilsson, som egentligen har gått i pension men som går in och jobbar lite ändå, är en enorm trygghet för dem.

– Han är åldringsprogrammet personifierat och ett stort stöd för oss. De bästa dagarna är när han är på plats, säger de unisont.
Kompetensöverföringen som sker mellan Fredrik och den här trion är ovärderlig. Det finns fler som är viktiga och de nämner både sin kollega Johan Jensen på SFR, slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark, och Jim Sillerström som sitter på enheten för driftstöd och stöttar i arbetet med systemanalyser.

– Vi är beroende av många andra och samarbetar med alla inom drift och underhåll, men även med andra avdelningar inom företaget. Under året har vi till exempel börjat samarbeta mer med enheten för anläggningsutveckling på Clab, förklarar de.

Vad har de då för tips till dig som också tycker att SKB verkar vara ett spännande företag? Jo, de tycker att du ska undersöka möjligheten att göra ex-jobb på SKB, söka sommarjobb och delta på arbetsmarknadsdagar på universiteten och knyta kontakter redan där!

Är du student, arbetssökande eller entreprenör och vill veta mer om vilka möjligheter som finns på SKB, och hur det är att arbeta med oss? Läs mer om att jobba på SKB.

Nyheter

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygg…

Publicerad: 2 november 2023

Naturvård i praktiken
Hur blev SKB en annorlunda sorts skogsägare och hyresvärdar åt en sällsynt groda? Vi dyker ner i konstgjorda gölar och tar ett myggrikt skogsbad för att titta närmare på naturvårdsarbetet i praktiken. Naturvård, det kan verka som ett diffust begrepp – en term som kan innefatta allt från planer och t…

Publicerad: 1 november 2023

Ny geologibyggnad blir grönt centrum i Söderviken
Planen är att byggnaden ska uppföras i början på nästa år och driftsättas under våren 2025.

Publicerad: 20 oktober 2023

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

Publicerad: 30 oktober 2023