Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Sigrid berättigad till statligt sjöfartsstöd

Furutank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen beviljats statligt stöd för sjötransporter.

– Domen stärker SKB:s möjligheter att behålla m/s Sigrid under svensk flagg, kommenterar Anna Wikmark, chef för transportenheten på SKB.

Sjöfartsstöd, som syftar till att stärka den svenska sjöfarten, utbetalades även för SKB:s förra fartyg m/s Sigyn. Regelverken ändrades dock i samband med att m/Sigrid togs i drift och en lång rättslig process följde med överklaganden från olika parter i flera juridiska instanser.

För att få stöd beviljat måste upphandling av transporterna ske i internationell konkurrens på den öppna marknaden. Så säger lagen. Frågan som Högsta förvaltningsrätten haft att ta ställning till är hur man ska tolka villkoret att ett fartyg används i trafik som är utsatt för internationell konkurrens.

Till skillnad från kammarrätten, som var snävare i sin bedömning av konkurrensvillkoret, konstaterar Högsta förvaltningsrätten nu i sin dom att den typ av trafik som m/s Sigrid normalt sett används i är utsatt för internationell konkurrens.

m/s Sigrid transporterar i huvudsak radioaktivt avfall mellan de svenska kärnkraftverken och SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Men hon utför även på uppdrag samma typ av transporter för utländska kraftbolag.

– Sigrid är det enda rorofartyget i Europa som är anpassat för den här typen av transporter. När hon inte kör radioaktivt avfall åt SKB, kör hon bland annat färskt bränsle åt svenska och internationella bränsletillverkare, säger Anna Wikmark

Fakta

Statligt sjöfartsstöd

Statligt sjöfartsstöd kan ges till juridiska personer som har eller har haft anställda för arbete ombord på svenskregistrerade fartyg. Stödet täcker arbetsgivaravgiften för besättningen

Ett villkor för statligt sjöfartsstöd är att fartyget i sin näringsverksamhet används i trafik som är utsatt för internationell konkurrens. Syftet med stödet är att stärka den svenska sjöfartens konkurrenskraft.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 21 december 2018