Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Programmering och legobygge var ett av många inslag på Äspölaboratoriets  30-årsfirande. August och Olle Wyckman var koncentrerade tillsammans med mamma Marie. Foto: SKB.

Lyckat jubileum för Äspölaboratoriet

Lördagen 14 maj var det öppet hus på Äspölaboratoriet för att fira att det var 30 år sedan SKB beslutade att bygga anläggningen och inleda platsundersökning.

Under dagen kunde man besöka de olika laboratorierna, gå på guidad naturvandring, höra om framtiden och förstås besöka underjorden. Sveriges Lantbruksuniversitet och räddningstjänsten var också på plats för att informera.

Många passade på att återbesöka Äspölaboratoriet men för många var det första gången. Ann-Catherine Linér från Västerås och Magdalena Kock från Göteborg var två långväga gäster som var på plats för första gången. De passade på att kombinera besöket på Äspö med en träff för personer som bott i Australien en period i sina liv.

Australien och Äspö

– Jag har inga förkunskaper alls om Äspö eller SKB, sa Ann-Catherine som berättade att gruppen brukar träffas en gång om året kring pingsthelgen runt om i Sverige. De träffades i Timmernabben och Äspö blev en ett bra utflyktsmål.

Gruppmedlemmarna var väldigt intresserade och det blev en lång frågestund innan de följde med på den guidade jubileumsturen som såg litet annorlunda ut än de vanliga besöksturerna.

Den startade på 450 meters djup och gick till -460. Även under jord märktes det av att det fanns många nya besökare då ett barn avbröt mitt i en tur och frågade:

– Vad är det ni jobbar med för något?

Det visade sig att det var fler som undrade det eftersom endast tre av de 18 i gruppen besökt SKB tidigare. Guiden fick backa ett par steg och berättade om SKB:s grundläggande uppdrag.

Populära legorobotar

Ett rum ovan jord som var populärt var konferensrummet Vinö som hade förvandlats till experimentverkstad för programmering av legorobotar. Bland besökarna där fanns Olle Wykman och han verkade trivas.

– Legot är bäst, sa han. Att bygga är roligare än att programmera.

Det verkade fler ha tyckt då det visade sig att en av robotarna på måndagsmorgonen behövde genomgå en viss rekonstruktion för att återgå till originalutformningen. Kanske fanns det bland besökarna en blivande robotkonstruktör och SKB-medarbetare …

Nyheter

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Publicerad: 23 maj 2016