Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Lika men ändå olika

Ett av de länder som, tillsammans med Sverige, kommit längst i arbetet med att hitta en slutförvaring för det använda kärnbränslet är våra finländska grannar. I december förra året lämnade Posiva, Finlands motsvarighet till SKB, in sin bygglovsansökan och inom bara ett par år väntas besked om tillstånd för det tilltänkta slutförvaret i Olkiluoto, i Eurajoki kommun i västra Finland.

Reijo Sundell är vd för Posiva sedan tre och ett halvt år tillbaka. Han gläds över det nära samarbetet med SKB och var nyligen på besök vid SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Posiva och Finland har valt det koncept för slutförvaring, KBS-3, som tagits fram av SKB. Reijo Sundell ser många fördelar med samarbetet länderna emellan, och ser en framtid även i nästa fas.

– Samarbetet har varit mycket givande för oss, och jag tror och hoppas att det är ömsesidigt. Sverige och SKB började före oss, men nu har vi kommit ikapp i vår process, och kanske kan tillståndsprövningen göra att vi går förbi. Vi vill gärna fortsätta samarbetet, även om vårt fokus kanske kommer att förändras då vi går in i en ny fas. Det vore så klart bättre om vi hade samma tidtabell, men det kan vi ju inte påverka själva. Kanske kan ett svenskt beslut underlättas av ett tillståndsbeslut i Finland, och tvärtom.

Annan beslutsprocess

Men han ser fördelar med hur Finlands beslutsprocess fungerar jämfört med den svenska.

– Vi har ett annat system för beslutsfattandet. Där kan jag tycka att vi har en fördel, till exempel genom det principbeslut om plats och metod som redan tagits. När vi nu bygger Onkalo, vår motsvarighet till Äspölaboratoriet, vet vi att det i framtiden kommer att vara en del av slutförvaret.

Inga överraskningar

Reijo Sundell ser också skillnader mellan hur industrin och myndigheterna arbetar med frågan i Sverige respektive Finland. I Finland är öppenheten mellan Posiva och STUK (Finlands motsvarighet till Strålsäkerhetsmyndigheten) stor enligt Reijo Sundell.

– När vi lämnade in vår bygglovsansökan nyligen så visste STUK om innehållet i ansökan, samtidigt som vi visste vad de förväntade sig skulle finnas inkluderat. På så sätt blev det inga överraskningar åt något håll.

I Finland säger myndigheterna att det kommer att ta ungefär ett och ett halvt till två år att granska Posivas ansökan.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 7 februari 2013