Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Margareta Sjöberg Boström, processledare för Teknikcentrum, Lennart Wahlgren, Forsmarks Kraftgrupp AB, Rickard Grönlund, SKB, och Fredrik Carlquist, Teknikcentrum (Roger Pettersson, Vattenfall Värme saknas på bilden), har ingått i den projektgrupp som arbetat med att göra verklighet av KVV-labbet i Gimo. Foto: Lasse Modin.

KVV-labbet – en viktig länk i framtidens teknikcollegekedja

I förra veckan invigdes det nya KVV-labbet på Bruksgymnasiet i Gimo. Ett laboratorium för kraft, värme, ventilation samt styr- och reglerteknik där skolor och företag kan hyra in sig. Hälften av investeringen står SKB för via Mervärdesprogrammet.

– Den här typen av laborativ miljö finns bara på två andra platser i landet – Kalmar och Härnösand, sa Margareta Sjöberg Boström, processledare för Teknikcentrum.

Tanken är att KVV-labbet i första hand ska användas för utbildningarna av gymnasieingenjörer på Fyrisskolan i Uppsala och Forsmarks skola samt av yrkeshögskoleutbildningen. Men andra utbildningsanordnare och företag är också välkomna.

Stor efterfrågan på processtekniker

Fyra ansökningar har skickats till Yrkeshögskolemyndigheten. Det handlar om utbildning av processtekniker på energiprogram och processindustri, processtekniker för Life Science, automationstekniker och produktionstekniker. Margareta Sjöberg Boström räknar med att de får besked i januari.

kvvlab250px

Läraren Leif Theelke betonar vikten av att eleverna får lära sig i verkliga miljöer.

– Behovet är enormt. På tre års sikt behövs 100 automationstekniker, 230 processtekniker inom energi, 270–550 processtekniker inom Life Science samt 90 produktionstekniker bara inom Teknikcollege Uppland och våra samverkansföretag, sa Margareta Sjöberg Boström.

Teknikcentrum har samlat in hundra avsiktsförklaringar, där bland annat även SKB skrivit på.

– Vi bygger nu ett tekniskt nav med Teknikcentrum, Vilhelm Haglunds gymnasium, Bruksgymnasiet och KVV-labbet. Den stora uppgiften för teknikföretagen i dag är att vidareutbilda redan befintliga medarbetare, och där är labbet en stor tillgång.

På riktigt

Leif Theelke, lärare på energiprogrammet på Bruksgymnasiet, demonstrerade vilka olika typer av processer som kan köras i laboratoriet.

– Här finns fler givare än vanligt, labbet har en utvecklad turbin och här kan vi generera ström, förklarade han.

Eleverna kan träna både regler- och energiteknik under verkliga förhållanden.

– Det är en riktig process. Vi skapar ånga och tryck genom att koka vatten. Vi kan se tryckprocesser och flödesprocesser. Eleverna måste hålla koll och lyssna. Sådant kan man aldrig känna på riktigt i en simulator.

Nyheter

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Publicerad: 12 december 2016