Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Internationella geologer på studiebesök

SKB:s planer på ett slutförvar för använt kärnbränsle väcker intresse ute i världen. Nyligen besökte en grupp geologer från det europeiska nätverket EFG, European Federation of Geologists, Forsmark för att få veta mer om SKB:s platsundersökningar och om den svenska metoden KBS-3.

Hur många hål har ni borrat? Vilken vinkel har borrhålen och hur djupt går de? Hur mäter ni grundvattenflödet, och hur fungerar mätutrustningen?

Det var många och initierade frågor som SKB:s experter Niklas Heneryd, Susanna Andrén och Tomas Lehtimäki fick svara på när de guidade runt de utländska geologerna i platsundersökningsområdet.

Nieves Sánchez Guitian från Spanien menade att Sverige haft tur som hittat en plats som lämpar sig både för kortlivat och långlivat avfall.

– I Spanien har vi just valt plats för att bygga ett centralt mellanlager för använt kärnbränsle. När det är klart ska vi börja leta efter en lämplig plats för ett geologiskt slutförvar liknande ert, sade hon och menade att det var den enda möjliga lösningen.

– Det är i stort sett alla länder överens om, och det är bråttom, sade hon.

Workshop om geologiskt slutförvar

Geologernas studiebesök i Forsmark var avslutningen på en workshop om geologiskt slutförvar som Stockholms universitet arrangerat. Dagarna före hade gruppen haft seminarier om det forsmarkska bergets lämplighet för ett slutförvar, och Olle Olsson, direktör på SKB, hade berättat om det svenska systemet KBS-3, tillståndsprövningen och den svenska demokratiska processen.

Richard Shaw från British Geological Survey var imponerad över vad han fått veta.

– Särskilt över hur SKB lyckats nå så hög acceptans för sitt projekt. I Storbritannien letar vi fortfarande efter en plats som inte bara är lämplig ur geologisk synvinkel, utan också kan accepteras av lokalsamhället.

EU-direktiv

Att det utländska intresset är så stort för det som händer i Forsmark är för att Sverige, tillsammans med Finland och Frankrike kommit längst i världen när det gäller att hitta en lösning på slutförvarsfrågan. Häromåret utfärdade också EU-kommissionen ett direktiv som säger att medlemsländerna senast 2015 måste kunna visa upp en bindande plan för hur de tänker sig att ta hand om sitt kärnavfall.

Nyheter

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Publicerad: 11 juni 2013