Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB
I den nya regeringens energipolitik är satsningar på kärnkraft en central punkt, och ny kärnkraft innebär nytt avfall. Vad innebär det för SKB? SKB:s kommunikationschef Anna Porelius svarar på tre korta frågor.
Hur påverkas SKB av nya regeringens energipolitik?
– Slutförvaret i Forsmark är avsett för dagens kärnkraftsprogram. Det omfattar de reaktorer som stängts, de som är i drift och eventuell livtidsförlängning av dessa. Ett nytt kärnkraftsprogram innebär en ny tillståndsprocess, men avfallsfrågan utgör inget hinder för ny kärnkraft, snarare tvärtom. Nu behövs inte 40 år av forskning och utveckling, utan vi har redan en säker och godkänd slutförvarsmetod.
Så eventuellt nytt avfall hamnar inte automatiskt i slutförvaret i Forsmark?
– Nej, det krävs en ny tillståndsprocess med granskning av både Strålsäkerhetsmyndigheten och prövning i Mark- och miljödomstolen. Vi behöver också ett nytt beslut från regeringen och en acceptans i aktuell kommun. Vi är enligt Miljöbalken skyldiga att titta på flera lokaliseringar och vi har stabil och torr berggrund på många platser i Sverige.
Har SKB redan börjat planera för en ny tillståndsprocess?
– SKB jobbar på uppdrag av våra ägare och det finns ännu inte något nytt svenskt kärnkraftsprogram så vi har inte påbörjat någon planering för det.
Nyheter
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024
Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
Publicerad: 19 augusti 2024
”Livets träd” lever vidare
Publicerad: 28 juni 2024
Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
Publicerad: 27 juni 2024