Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration får grönt ljus

Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning och utveckling, Fud 2016, som remissbehandlats sedan hösten 2016.

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i en särskild rapport, som förkortas Fud efter forskning, utveckling och demonstration. Den senaste versionen lämnades in i september 2016 och ger en bild av helheten för slutförvaring och avveckling samt beskriver i mer detalj planerna fram till 2022. Fud-programmen är en viktig del av samhällets granskning av SKB:s arbete och ger i retur SKB en kontinuerlig återkoppling vart tredje år på det beskrivna arbetet.

I det senaste Fud-programmet lades kraft på att skapa ett mer välmotiverat och bättre strukturerat program, samt att det gavs mer utrymme åt avveckling av kärntekniska anläggningar.

– Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram eftersom det lägger grunden för SKB:s fortsatta utvecklingsarbete, säger SKB:s vd Eva Halldén.

I regeringens beslut ställs också villkor för den fortsatta forsknings- och utvecklingsverksamheten.

I det senaste beslutet skriver regeringen bland annat att kommande redovisning ska omfatta forskning och utveckling avseende avveckling, nedmontering och rivning samt hantering och slutförvaring av kärnkraftens restprodukter. I nästa redovisning ska också reaktorinnehavarna och Svensk Kärnbränslehantering AB beakta hur Fud-programmet bättre kan bidra till öppenhet och insyn i hur arbetet med forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall bedrivs. Dessutom ska kommande Fud-program innehålla en beskrivning av hur kompetensutvecklingen och kompetensförsörjningen ska säkras i ett tidsperspektiv på 50–100 år.

Nästa Fud-program kommer att lämnas in för granskning år 2019.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 3 april 2018