Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration får grönt ljus

Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning och utveckling, Fud 2016, som remissbehandlats sedan hösten 2016.

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i en särskild rapport, som förkortas Fud efter forskning, utveckling och demonstration. Den senaste versionen lämnades in i september 2016 och ger en bild av helheten för slutförvaring och avveckling samt beskriver i mer detalj planerna fram till 2022. Fud-programmen är en viktig del av samhällets granskning av SKB:s arbete och ger i retur SKB en kontinuerlig återkoppling vart tredje år på det beskrivna arbetet.

I det senaste Fud-programmet lades kraft på att skapa ett mer välmotiverat och bättre strukturerat program, samt att det gavs mer utrymme åt avveckling av kärntekniska anläggningar.

– Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram eftersom det lägger grunden för SKB:s fortsatta utvecklingsarbete, säger SKB:s vd Eva Halldén.

I regeringens beslut ställs också villkor för den fortsatta forsknings- och utvecklingsverksamheten.

I det senaste beslutet skriver regeringen bland annat att kommande redovisning ska omfatta forskning och utveckling avseende avveckling, nedmontering och rivning samt hantering och slutförvaring av kärnkraftens restprodukter. I nästa redovisning ska också reaktorinnehavarna och Svensk Kärnbränslehantering AB beakta hur Fud-programmet bättre kan bidra till öppenhet och insyn i hur arbetet med forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall bedrivs. Dessutom ska kommande Fud-program innehålla en beskrivning av hur kompetensutvecklingen och kompetensförsörjningen ska säkras i ett tidsperspektiv på 50–100 år.

Nästa Fud-program kommer att lämnas in för granskning år 2019.

Nyheter

SKB tecknar samverkansavtal för Kärnbränsleförvaret
Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, har tecknat samverkansavtal med Implenia för att bygga Kärnbränsleförvarets berganläggning i Forsmark. Uppdraget omfattar tillfarter ner till förvarsdjup på 500 meter och de första delarna av slutförvaret.

Publicerad: 18 juni 2025

Drönare effektiviserar inspektioner och ronderingar i SFR
På Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark har underhållsgruppen investerat i en drönare för att förbättra arbetsmiljön och effektivisera arbetet. Redan under årets första månader har investeringen betalat sig genom effektivare inspektioner och ronderingar i anläggningen. SFR …

Publicerad: 5 maj 2025

SKB bjuder in till samråd
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bjuder härmed in till två samråd enligt 6 kap. miljöbalken. Nedan kan du läsa mer om vad som gäller för respektive samråd. Kompletterande avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg inom fastigheten Östhammar Ön 1:1, Östhammars k…

Publicerad: 18 mars 2025

Sprängstart för utbyggnaden av SFR i Forsmark
Idag inleddes utbyggnaden av SFR, slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, med en sprängning 45 meter under markytan. Sprängningen markerade starten på det sex år långa utbyggnadsprojektet.

Publicerad: 23 januari 2025

Byggstart för det svenska Kärnbränsleförvaret
I dag togs det första spadtaget som inleder bygget av det svenska Kärnbränsleförvaret i Forsmark, Östhammars kommun. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari närvarade för att officiellt inleda arbetet.

Publicerad: 15 januari 2025

Publicerad: 3 april 2018