Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Från Tokyo till Oskarshamn via karantän

Det började med två veckors karantän, men nu är SKB:s inlånade resurs Kenji Ishii från Japan i gång med arbetet på Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Här ska han fortsätta att utveckla arbetet med buffertmaterialet bentonitlera, som ska användas i Kärnbränsleförvaret.

Lagom till att man i Sverige började införa en karantänperiod för alla som varit på semester eller kom resande från andra länder anlände Kenji Ishii från Japan för att påbörja sin tvååriga projektanställning hos SKB. Så i stället för att kunna hugga tag i forskningsarbetet i Oskarshamn direkt fick han inleda sin Sverigevistelse med två veckor i mer eller mindre isolering på ett hotell i Stockholm.

— Det fungerade bra. Jag hade kontakt med personer från SKB som försåg med mig rapporter att läsa under tiden, berättar han.

Familjen – frun Eriko och dottern Yuna, 2 månader – är kvar i Japan och väntar på att dottern ska få uppehållstillstånd och att Corona-situationen ska lugna ner sig. Förhoppningen är att de kan ansluta i sommar. I dagsläget håller de kontakt via Skype, vilket fungerar bra.

Ska arbeta med bentonitfrågor

Kenji Ishii, som är 33 år, arbetar annars på Kajima Corporation i Tokyo, ett stort byggföretag med drygt 7 000 anställda. Där är han utvecklingsingenjör och har lett arbetet med att ta fram konstruktionsmetoder för bentonitbuffertar och med att genomföra långtidsförsök av bufferten i laboratoriemiljö. Med sin omfattande erfarenhet från arbetet med buffert och bentonit passar det honom utmärkt att arbeta med liknande frågor på SKB.

Efter några veckor i Oskarshamn har han funnit sig ganska väl till rätta. Han har fått god vägledning och hjälp av sina nya kolleger. Bara att lära sig att hitta rätt i mataffären kan vara knepigt när man inte kan språket.

På fritiden, när han inte Skypar med familjen eller vänner, gillar han bland annat att ge sig ut på joggingturer, vilket ju är ett bra sätt att se sig om i staden.

— Jag vet att ni har ett bra hockeylag här, så jag ser fram emot att få gå på en hockeymatch till hösten, säger Kenji.

Är det något speciellt som skiljer sig åt när det gäller arbetet?

— Det är stor skillnad på arbetsdagarna! I Sverige arbetar ni mycket kortare dagar än vad vi gör i Japan. Och så har ni längre semester.

Något han redan lärt sig att uppskatta är fikarasterna, att samlas för att prata både om jobb och om annat.

— Vi har inte gemensamma fikaraster i Japan, men det är jättebra.

Kenji berättar också att han första gången han åkte till sin nya arbetsplats slogs av den vackra naturen, att resan nästan var som att se en naturfilm.

Det finns fördelar med att byta Tokyo mot Oskarshamn. Speciellt när man ska vänja sig vid att köra på ”fel sida av vägen”. I Japan är det nämligen vänstertrafik. Men det går bra nu, även om Kenji erkänner att han får tänka efter lite ibland så att han verkligen gör rätt.

— Jag ser fram emot att göra utflykter fram över, jag vill se Öland och jag ser fram emot att få ta med vår dotter till Astrid Lindgrens Värld. Jag hoppas också få möjlighet att visa upp Sverige för våra vänner som sagt att de ska komma och hälsa på.

Nyheter

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygg…

Publicerad: 2 november 2023

Naturvård i praktiken
Hur blev SKB en annorlunda sorts skogsägare och hyresvärdar åt en sällsynt groda? Vi dyker ner i konstgjorda gölar och tar ett myggrikt skogsbad för att titta närmare på naturvårdsarbetet i praktiken. Naturvård, det kan verka som ett diffust begrepp – en term som kan innefatta allt från planer och t…

Publicerad: 1 november 2023

Många vägar till SKB
Alla vägar bär till Rom sägs det. Och många vägar kan bära till SKB. Det stämmer väl in på Marcus, Annica och Lina som alla hittat sin egen väg till underhållsavdelningen på Clab, mellanlagret för använt kärnbränsle. Marcus Olsson, Annica Lundsten och Lina Karlsson jobbar alla sedan en tid tillbaka …

Publicerad: 30 oktober 2023

Ny geologibyggnad blir grönt centrum i Söderviken
Planen är att byggnaden ska uppföras i början på nästa år och driftsättas under våren 2025.

Publicerad: 20 oktober 2023

Publicerad: 21 april 2020