Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Forskningsnätverk får tillskott

Den japanska kärnavfallsorganisationen RWMC har nyligen anslutit till ett internationellt nätverk vid SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Nätverket Äspö International syftar till att sprida information om SKB:s utvecklingsarbete till samarbetsorganisationerna.

Magnus Holmqvist, vd SKB International. Foto: SKB.

– SKB International har sedan många år framgångsrika samarbeten med RWMC inom andra områden så deras inträde i Äspö International är ett välkommet tillskott. Nu hoppas vi få se ett ökat japanskt engagemang, säger Magnus Holmqvist, SKB Internationals vd.

I dag ingår organisationer från Sverige, Storbritannien, Tyskland och Japan i nätverket.

Samarbetet sker på flera sätt, berättar Erik Thurner, senior rådgivare på SKB International.

– Vi genomför dels årliga workshoppar på olika teman och dels arrangerar vi möten där resultat från pågående SKB-projekt presenteras. Risken är stor att vi inte kan arrangera några möten i år på grund av coronaviruset. Vi funderar på om vi kan filma våra presentationer för att delge våra partners. Möjligen skulle vi kunna följa upp med ett Skype-möte där deltagarna kan ställa frågor.

Erik Thurner, senior rådgivare.

SKB International har även möten med respektive organisation där man diskuterar just deras specifika intresseområden.

– Det finns en webbportal för information om till exempel olika projekt och planer för kommande projekt på Äspö, säger Erik Thurner.

Äspö International är en fortsättning på det internationella samarbete som påbörjades i Stripa gruva, en nedlagd järnmalmsgruva i Bergslagen, redan i slutet av 1970-talet. Som partner har organisationerna möjlighet att få tillgång till den fältdata som SKB har samlat in sedan 1986, då förundersökningen för Äspölaboratoriet startade, och fram till dags dato.

– Den här typen av data är intressant för organisationer som ännu inte har någon plats att utveckla platsmodelleringsmetodik på, förklarar Erik Thurner.

Fakta

Utländska organisationer som ingår i Äspö International

RWM (Radioactive Waste Management Limited), Storbritannien

BMWi (Federal Ministry for Economic Affairs and Energy) och GRS (Gesellschaft für Anlagen- und Reaktorsicherheit), Tyskland

Numo (Nuclear Waste Management Organization of Japan), Criepi (Central Research Institute of Electric Power Industry) och JAEA (Japan Atomic Agency) samt  RWMC (Radioactive Waste Management Funding and Research Center), Japan.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 15 maj 2020