Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

 Niklas Heneryd (i gul varseljacka) visar platsen där schaktet ner i förvaret ska ligga. Foto: SKB.

Esbo-delegater besökte Forsmark

– Det är väldigt viktigt för oss att kunna vara på plats här i Forsmark och se förutsättningarna för det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle”, sammanfattade Jörg Reckers från det tyska miljöministeriet. Ett mycket intressant besök.

Jörg Reckers var en av deltagarna när SKB stod värd för Esbo-samrådet, konventionen där länderna kring Östersjön kan komma med synpunkter på verksamheter som kan komma att få gränsöverskridande miljöpåverkan.

Efter en dag i Stockholm med mera formella överläggningar följde en studiedag i Forsmark. De 20-talet deltagarna från Finland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark fick en omfattande redogörelse kring allt det tekniska men också miljöfrågor och acceptansfrågan.

Teknik och natur

Det var liksom ödet som gjorde att enhetschefen Niklas Heneryd fick avbryta sin presentation i terrängen vid den planerade anläggningen vid Söderviken:

– Titta, en havsörn!

Den naturintresserade gruppen blev förstås imponerad att få se den ståtliga fågeln. De fängslades också av SKB:s arbete kring att rädda beståndet av den sällsynta arten gölgroda som finns i området.

– Men mest spännande tyckte jag arbetet kring att få acceptans kring planerna, allt arbete på det lokala planet med så många informationsträffar för de vanliga medborgarna, sade Migle Masaityte från Litauens miljödepartement.

Hon fortsatte:

– Något sådant har inte vi i vårt land. Vi skickar ut ett papper och så får folk komma med synpunkter. Det gör de sällan, och ändå har vi stora processer kring de två avstängda kärnkraftverken i Ignalina och de två nya som ska byggas.

Mikael-o-Niklas350x200

Mikael Gontier, som är specialist på miljökonsekvensbeskrivningar, och enhetschef Niklas Heneryd, berättar om layouten av det planerade Kärnbränsleförvaret.

Samarbete över gränserna

Esbo-konventionen, eller egentligen konventionen om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang, tillkom för att grannländer ska få komma med synpunkter kring miljöfrågor. I Sverige är det Naturvårdsverket som redan 2005 bjöd in länderna kring Östersjön i den här frågan.

– Det är viktigt att våra länder har en samsyn och är öppna i de här frågorna, menade Jörg Reckers när han vandrade runt i den helt nya besöksutställningen i en av bergssalarna i SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall.

Han hade varit till Forsmark tidigare men fick nu en fördjupad bild av den befintliga anläggningen som planeras att byggas ut och byggandet av Kärnbränsleförvaret på 500 meter ner i berggrunden i Forsmark.

Åländskt intresse

– Ett mycket intressant besök, för mig är risken kring strålning det viktigaste, vi hamnar ju så att säga mitt emellan två kärnområden, menade Inkeri Ahonen från Åland och pekade på närheten till Forsmark och den finska motsvarigheten i Onkalo.

Efter det här besöket har nu länderna fram till 15 april på sig att komma med ytterligare synpunkter till Naturvårdsverket, som ansvarar för genomförandet av samrådet.

Migle Masaityte och hennes kolleger hemma i Vilnius får nu fundera på några nya formuleringar. Hon var i alla fall imponerad av att Forsmarks Wärdshus passande bjöd på påskgodis i Litauens färger gult, grönt och rött …

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 23 mars 2016