Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Nicolas Gustafsson och Andreas Molarin (i bakgrunden) från ISS Facility Services hade ett härligt jobb i våras när de snickrade spången till naturslingan. Den invigdes i slutet av maj. Foto: Lasse Modin.

En slinga full med information

Sedan en tid tillbaka går det att få information om naturvärdena vid några av de gölar som ligger i Labboskogen på SKB:s mark i Forsmark. På fem skyltar berättas det om gulyxne, gölgrodor och det naturvårdsarbete som sker i området.

Det är en liten slinga på ungefär 20 minuter som besökarna kan följa och sammanlagt fem informationsskyltar. Två av skyltarna har tagits fram i samarbete med länsstyrelsen och innehåller allmän information om de värdefulla naturvärdena i det som kallas Labboskogen. Ytterligare tre skyltar berättar om SKB:s eget naturvårdsarbete.

– Det började egentligen med en förfrågan från länsstyrelsen som ville tillgängliggöra en fin gölgrodelokal för allmänheten. Vi valde en lokal där det finns både gölgrodor och gulyxne och där vi dessutom gjort ett infiltrationsförsök (ett försök att tillföra vatten till våtmarken på konstgjord väg), berättar Sara Nordén, platsekolog.

Chans höra gölgrodor

Slingan, där man också kan se en av de nygrävda gölarna och få information om infiltrationsförsöket, nås av allmänheten om man kör in i området via den lilla vägen förbi Habbalsbo och Eckarfjärden och därefter viker av åt vänster. Det går bra att parkera vid bommen (där den första skylten står) och promenera ner mot platsen.

För den som vill höra gölgrodorna kväka är det bäst att komma i månadsskiftet maj– juni. Om man vill se orkidén gulyxne i blom så är det juli månad som gäller. För att det ska vara möjligt att gå torrskodd i markerna finns här även ett par spångar.

– Vi vill gärna visa upp det arbete vi gör för att bevara miljön och som vi är väldigt stolta över. Sedan har vi också själva många besökare som vi kommer att kunna ta med till den här platsen, berättar Sara Nordén.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 16 juni 2015