Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Nicolas Gustafsson och Andreas Molarin (i bakgrunden) från ISS Facility Services hade ett härligt jobb i våras när de snickrade spången till naturslingan. Den invigdes i slutet av maj. Foto: Lasse Modin.

En slinga full med information

Sedan en tid tillbaka går det att få information om naturvärdena vid några av de gölar som ligger i Labboskogen på SKB:s mark i Forsmark. På fem skyltar berättas det om gulyxne, gölgrodor och det naturvårdsarbete som sker i området.

Det är en liten slinga på ungefär 20 minuter som besökarna kan följa och sammanlagt fem informationsskyltar. Två av skyltarna har tagits fram i samarbete med länsstyrelsen och innehåller allmän information om de värdefulla naturvärdena i det som kallas Labboskogen. Ytterligare tre skyltar berättar om SKB:s eget naturvårdsarbete.

– Det började egentligen med en förfrågan från länsstyrelsen som ville tillgängliggöra en fin gölgrodelokal för allmänheten. Vi valde en lokal där det finns både gölgrodor och gulyxne och där vi dessutom gjort ett infiltrationsförsök (ett försök att tillföra vatten till våtmarken på konstgjord väg), berättar Sara Nordén, platsekolog.

Chans höra gölgrodor

Slingan, där man också kan se en av de nygrävda gölarna och få information om infiltrationsförsöket, nås av allmänheten om man kör in i området via den lilla vägen förbi Habbalsbo och Eckarfjärden och därefter viker av åt vänster. Det går bra att parkera vid bommen (där den första skylten står) och promenera ner mot platsen.

För den som vill höra gölgrodorna kväka är det bäst att komma i månadsskiftet maj– juni. Om man vill se orkidén gulyxne i blom så är det juli månad som gäller. För att det ska vara möjligt att gå torrskodd i markerna finns här även ett par spångar.

– Vi vill gärna visa upp det arbete vi gör för att bevara miljön och som vi är väldigt stolta över. Sedan har vi också själva många besökare som vi kommer att kunna ta med till den här platsen, berättar Sara Nordén.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 16 juni 2015