Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Digitalt Innovation Camp

Den 14 oktober anordnades Innovation Camp, ett samverkansprojekt mellan skola och näringsliv, för elever på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. På grund av pandemin blev det ett digitalt evenemang i år och upplägget var lite annorlunda. 

Kajsa Engholm. Foto: SKB.

– På grund av pandemin sågs vi inte fysiskt som tidigare år utan eleverna satt i sina grupper i klassrummen. Redovisningen skedde inte heller som tidigare, då eleverna träffar en jurygrupp, utan de fick i stället skicka in en videopresentation. Som vanligt hade förmiddagen tre faser – idéfasen, faktafasen och skrivfasen. Under skrivfasen togs en affärsplan fram och den skulle vara klar att lämnas in direkt efter lunchen. Sista fasen under dagen var att spela in en videopresentation, berättar Kajsa Engholm som var SKB:s representant.

En av tre faser var skrivfasen.

Övning i kreativitet

Tanken med Innovation Camp är att eleverna ska få möjlighet att träna på sina entreprenöriella förmågor genom att gå från idé till handling, arbeta tillsammans och vara kreativa. Samtidigt så får de en inblick i hur medarrangörerna SKB och OKG arbetar med hållbarhet, samhällsansvar och utveckling i lokalsamhället.

Carina Boman är rektor på Oscarsgymnasiet.

– Innovation Camp skapar värde ur många perspektiv. Samverkan med näringslivet är viktigt och det är mycket positivt att eleverna får möjlighet att vara kreativa och arbeta aktivt med sina idéer. Närvaron var hög och vi fick ta del av väldigt många bra idéer och nya perspektiv, säger Carina Boman, rektor på Oscarsgymnasiet.

En mer hållbar stad

Årets uppdrag var att ta fram ett förslag som gör Oskarshamn till en ännu mer hållbar och därmed attraktivare stad.

– Vi har fått många bra idéer som handlar om hållbarhet och hur vi i Oskarshamn tillsammans kan jobba för en hållbar plats att leva och verka på, säger Kajsa Engholm.

Väntan på svaret vilka som vann är längre är vanligt i år också, i stället för att allt blir klart på en dag så utsågs vinnarna den 21 oktober och tillkännagivandet av vinnarna görs två dagar senare. Förutom äran att vinna så finns möjligheten att något av förslagen förverkligas, vilket har skett några gånger tidigare år.

Innovation Camp arrangeras av Ung Företagsamhet i Kalmar tillsammans med SKB och OKG för cirka 200 gymnasielever.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 21 oktober 2020