Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Skiss på den framtida forskningsanläggningen ESS. Illustration: ESS.

Avtal klart mellan SKB och ESS

SKB kommer i sin fortsatta planering av omhändertagande av radioaktivt avfall även inkludera det radioaktiva avfall som kommer från forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, i Lund.

Det handlar om totalt 2500 kubikmeter låg- och medelaktivt avfall inklusive rivningsavfallet från anläggningen. Anläggningen ska vara i drift i 40 år.

– SKB har kunskap och erfarenhet av att ta hand om liknande avfall och kan göra det på ett långsiktigt och säkert sätt. Dessutom känns det positivt att kunna samarbeta med ESS eftersom det är en viktig forskningsanläggning för Sverige och Europa, säger Christopher Eckerberg, vd för Svensk Kärnbränslehantering.

Att ta hand om radioaktivt avfall från andra källor än kärnkraften är inget nytt för SKB eftersom SKB redan i dag har ett samhällsansvar för avfall från forskning, industri och sjukvård. Avfallet från ESS är av sådan typ att det passar in i det svenska systemet för hantering av radioaktivt avfall och kan placeras i redan befintliga och/eller planerade anläggningar.

Läs gärna mer om ESS verksamhet.

Fakta

Färdigbyggt 2025

European Spallation Source (ESS) som byggs på åkermark utanför Lund kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla.

Neutronerna frigörs när protoner med hjälp av en accelerator i hög hastighet träffar ett mål bestående av volfram. Med hjälp av neutronerna kan olika material och dess egenskaper studeras på molekyl- och atomnivå.

Förhoppningen är att anläggningen ska möjliggöra framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi, life science, läkemedel, materialvetenskap och experimentell fysik.

Första spadtaget togs 2014. Användarprogrammet inleds 2023, men först 2025 är konstruktionsfasen över. Anläggningens livstid är beräknad till 40 år.

ESS drivs i form av ett konsortium med medlemsländer i hela Europa.

Nyheter

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Publicerad: 15 september 2016