Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson var de snabbaste damerna, etta respektive tvåa i mål. Foto: SKB

Äspöloppet en tuff utmaning

I helgen gick det årliga Äspöloppet av stapeln. Närmare 100 tappra motionärer hade antagit utmaningen att springa 3,5 kilometer i 14 procents lutning, nerifrån Äspölaboratoriet på 450 meters djup upp till markytan.

Loppet avgjordes i två heat så att alla anmälda skulle få springa. Antalet personer som samtidigt får vistas nere i berget är nämligen begränsat till 60.

Två av dem som sprang var Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson. Det var deras andra Äspölopp och före start pirrade det i magen.

– Det är mer en mental kamp än en fysik kamp, det är verkligen den som har viljan som det går bra för, sa Gabriella.

Sophia hade sin taktik för hur hon skulle klara prövningen.

– Jag tänker springa hela tiden, för stannar man blir det jobbigt att starta igen.

Förstagångslöpare

Två som sprang för första gången i år var Kaji och Renée Löwhagen, far och dotter. Trots det nära släktbandet kom de från olika orter, Västervik respektive Nässjö. Båda var nervösa inför loppet trots att de var väl förberedda.

– Jag gjorde det stora misstaget att prova på 14 procents lutning på löpbandet, och det var brantare än vad man tror, sa Renée.

aspo_anders-walhjalt-286px

Johan Högstrand, årets vinnare i herrklassen och i mål på 18:41.

En annan som också gjorde ett första försök i loppet var Anders Walhjalt. Han svarade så här på frågan om han har någon förhoppning på tid:

– Absolut inte, absolut inte. Det är med skräckblandad förtjusning jag deltar, det är första gången. Jag kör på så hårt jag kan, och sen så försöker jag slå den tiden nästa år.

En som verkligen vet hur det är att springa loppet är Jonas ”Skåne” Andersson som innehar banrekordet på 17:20.

– Det här är en utmaning som jag brukar rekommendera folk som håller på med ”toughest”-tävlingar, det här är det tuffaste du kan göra när du springer, sa han.

När loppet var över visade det sig att Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson kämpat på bra. Sophia vann damklassen på 24:32 och Gabriella kom tvåa, slagen med bara 18 sekunder av sin kompis. Vinnare i herrklassen blev Johan Högstrand från Göteborg på 18:41.

Äspöloppet 2016 i kortversion

Nyheter

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Publicerad: 29 november 2016