Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson var de snabbaste damerna, etta respektive tvåa i mål. Foto: SKB

Äspöloppet en tuff utmaning

I helgen gick det årliga Äspöloppet av stapeln. Närmare 100 tappra motionärer hade antagit utmaningen att springa 3,5 kilometer i 14 procents lutning, nerifrån Äspölaboratoriet på 450 meters djup upp till markytan.

Loppet avgjordes i två heat så att alla anmälda skulle få springa. Antalet personer som samtidigt får vistas nere i berget är nämligen begränsat till 60.

Två av dem som sprang var Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson. Det var deras andra Äspölopp och före start pirrade det i magen.

– Det är mer en mental kamp än en fysik kamp, det är verkligen den som har viljan som det går bra för, sa Gabriella.

Sophia hade sin taktik för hur hon skulle klara prövningen.

– Jag tänker springa hela tiden, för stannar man blir det jobbigt att starta igen.

Förstagångslöpare

Två som sprang för första gången i år var Kaji och Renée Löwhagen, far och dotter. Trots det nära släktbandet kom de från olika orter, Västervik respektive Nässjö. Båda var nervösa inför loppet trots att de var väl förberedda.

– Jag gjorde det stora misstaget att prova på 14 procents lutning på löpbandet, och det var brantare än vad man tror, sa Renée.

aspo_anders-walhjalt-286px

Johan Högstrand, årets vinnare i herrklassen och i mål på 18:41.

En annan som också gjorde ett första försök i loppet var Anders Walhjalt. Han svarade så här på frågan om han har någon förhoppning på tid:

– Absolut inte, absolut inte. Det är med skräckblandad förtjusning jag deltar, det är första gången. Jag kör på så hårt jag kan, och sen så försöker jag slå den tiden nästa år.

En som verkligen vet hur det är att springa loppet är Jonas ”Skåne” Andersson som innehar banrekordet på 17:20.

– Det här är en utmaning som jag brukar rekommendera folk som håller på med ”toughest”-tävlingar, det här är det tuffaste du kan göra när du springer, sa han.

När loppet var över visade det sig att Sophia Björnlinger och Gabriella Gustafsson kämpat på bra. Sophia vann damklassen på 24:32 och Gabriella kom tvåa, slagen med bara 18 sekunder av sin kompis. Vinnare i herrklassen blev Johan Högstrand från Göteborg på 18:41.

Äspöloppet 2016 i kortversion

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 29 november 2016