Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Tjugo år av teknikutveckling på Kapsellaboratoriet

Den 17 november 1998 invigdes SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn. Laboratoriet har sedan dess varit centrum för utveckling av den teknik som ska användas vid inkapslingen av det använda kärnbränslet. I anläggningen vidareutvecklar SKB även metoder för förslutning och kontroll av kopparkapslarna.

– Under de här 20 åren har vi vidareutvecklat metoder för förslutning och kontroll av de kapslar som det använda kärnbränslet ska inneslutas i. Utvecklingsarbetet vid Kapsellaboratoriet har varit, och är fortsatt en viktig del i vårt uppdrag att ta hand om det svenska använda kärnbränslet på ett säkert sätt, säger SKB:s vd Eva Halldén.

När Kapsellaboratoriet togs i drift fanns det en elektronstrålesvets och utrustning för att kunna genomföra oförstörande provning av svetsen med röntgen och ultraljud. Nu 20 år senare är det en annan svetsmetod som gäller för kapselförslutning, friction stir welding, friktionsomrörningssvetsning. Maskinen installerades 2003 och kan försluta fullstora kapslar som är fem meter långa och en meter i diameter.

Valet av svetsmetod

De fullskaleförsök som gjorts på Kapsellaboratoriet ledde till att SKB 2005 tog beslutet att friktionsomrörningssvetsning skulle användas som metod för svetsning av kapslarna. Beslutet togs efter att de båda svetsmetoderna hade svetsat under produktionsliknande förhållanden och det visat sig att utrustningen för friktionsomrörningssvetsning bäst klarade att leverera svetsar av jämn och hög kvalitet. Sedan dess har utvecklingen fortsatt med förbättringar och modifieringar av utrustningen.

– Vi såg redan tidigt under utvecklingsarbetet att svetsmetoden var lämplig för förslutning av kapslarna. Därefter har personalen vid Kapsellaboratoriet under de senaste 15 åren utvecklat svetsprocessen ytterligare, vilket har gjort den väldigt robust, säger Matts Björck chef för Kapsellaboratoriet.

Framtiden

Utvecklingsarbetet vid Kapsellaboratoriet fortsätter och kommer att intensifieras under de närmaste åren. Nu blir det fokus på den teknikutveckling som behövs för att kunna bygga och driva den kommande inkapslingsanläggningen. I början av 2019 ska en ny röntgenutrustning installeras. Den nya utrustningen är mer flexibel och kommer att göra det möjligt att genomföra en mer varierad provning, som förhoppningsvis även andra än SKB kan dra nytta av.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 14 november 2018