Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Testad maskin fick godkänt

Efter 200 testkörningar får deponeringsmaskinen i Äspölaboratoriet klart godkänt.

– Testerna har varit lyckade och vi kan konstatera att tekniken och konceptet som vi valt i den här prototypmaskinen är tillräckligt bra för att fungera i ett slutförvar för använt kärnbränsle, säger maskinförare Andreas Högström, som genomfört testerna.

Deponeringsmaskinen som i dag finns på Äspölaboratoriet levererades 2008. Den var redan då specialbyggd för att kunna deponera stående kapslar i berget. Detta gjordes då manuellt men maskinen har därefter kompletterats med specialutrustning för att kunna köras helt automatiskt. Till exempel kan den numera navigera helt på egen hand i bergutrymmet under Äspö och göra en noggrann positionering inför själva deponeringen av kapseln – som också sker helt automatiskt.

Lyckade tester

2011 var maskinen redo för långtidstester. De skulle omfatta upp till 1 000 deponeringssekvenser, där varje sekvens består av ett antal moment: positionering, simulerad omlastning av en kapsel, ny positionering och därefter en deponering av kapseln i deponeringshålet. Redan efter 200 sådana körningar kunde testerna avslutas.

– Vi har det statistiska underlag som behövs och vi är nöjda med resultatet. Det visar att vi har en väl fungerande deponeringsmaskin, säger Andreas Högström.

Lärdomar för framtiden

Testerna har genomförts i fem etapper med vardera 40 deponeringssekvenser i varje. En etapp motsvarar därmed en hel deponeringstunnel. Efter varje etapp har utvärderingar gjorts och eventuella problem åtgärdats. Vid ett tillfälle fick testerna avbrytas för att en vinkelmätare gick sönder. Eftersom hela maskinen är en prototypmaskin har inte SKB själva något lager med reservdelar, utan fick specialbeställa. Det blev en väntetid på tre månader.

– Det är en viktig lärdom vi gjort att vi inför driften av slutförvaret måste ha sådana reservdelar på lager själva, förklarar Andreas Högström.

Teknik förbättras

Testerna är avslutade och nu återstår vissa förbättringar vad gäller de tekniska delarna på maskinen. Exempelvis kan ett nytt och modernare lyftverktyg behöva utvecklas liksom en ny strålskyddstub. Båda dessa delar har återanvänts från en tidigare prototyp och här finns nu modernare teknik som skulle kunna nyttjas.

Under den närmaste tiden kommer maskinen med jämna mellanrum att underhållsköras och demonstreras för besökare. Den kommer också att delta i andra tester som planeras i Äspölaboratoriet, till exempel så kallade integrationstester, då flera moment i deponeringskedjan testas tillsammans.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 25 mars 2013