Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle

I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 september där villkoren för hur byggandet av slutförvaret och inkapslingsanläggningen fastställs.

Anna Porelius, kommunikationschef SKB.
Foto Mikael Wallerstedt

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, har till uppgift att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken. I över 40 år har SKB bedrivit forskning och teknikutveckling för att ta fram den bästa lösningen för att slutförvara använt kärnbränsle, den så kallade KBS-3-metoden.

– Genom att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken, bidrar vi till en fossilfri elproduktion och ett hållbart samhälle. Vi har redan idag ett system av anläggningar i drift men för att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag behöver vi bygga anläggningar för att kapsla in och slutförvara kärnbränslet som de svenska reaktorerna producerat. Innan vi kan börja bygga krävs en miljödom från Mark- och miljödomstolen samt en godkänd säkerhetsredovisning från Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

Mer om slutförvaret av använt kärnbränsle och inkapslingsanläggningen

Forsmark i Östhammars kommun är platsen som valdes för slutförvaret efter noggranna platsundersökningar. Förvaret kommer att ligga på 500 meters djup i 1,9 miljarder år gammalt berg. Slutförvaret ska rymma 12 000 ton använt kärnbränsle vilket kommer att kapslas in i cirka 6000 kopparkapslar och deponeras i tunnlar som sträcker sig över sex mil under jord. Runt kapslarna kommer ett lager av bentonit fyllas som fungerar som en buffert och skyddar mot mindre rörelser i berget. Inkapslingsanläggningen ska byggas i anslutning till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamns kommun. Bränslet kommer att tas upp ur mellanlagret, kapslas in i kopparkapslar i Oskarshamn och fraktas med det specialbyggda fartyget m/s Sigrid till slutförvaret i Forsmark för deponering.

SKB hoppas kunna påbörja byggandet av slutförvaret under 2020-talet för att kunna börja tas i bruk cirka tio år senare. Fullt utbyggt kommer slutförvaret vara någon gång under 2080-talet.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Publicerad: 12 september 2024