Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Dags för miljöprövning

Den 5 september inleddes huvudförhandlingen i miljöprövningen av SKB:s ansökan om tillstånd för att bygga ett system för att ta hand om Sveriges använda kärnbränsle.

Enligt den förhandlingsordning som Mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt skickat ut hålls de första två veckorna i Stockholm, sedan hålls en vecka i Oskarshamns respektive Östhammars kommun innan förhandlingen knyts ihop med en avslutande vecka i Stockholm.

– Vi ser fram emot att få slutförvarsfrågan prövad i Mark- och miljödomstolen. Miljöprövningen är ett viktigt steg för vårt uppdrag att på ett långsiktigt säkert sätt ta hand om det svenska använda kärnbränslet, säger SKB:s vd Eva Halldén.

Efter förhandlingsdagarna drar sig rätten tillbaka för att skriva sitt yttrande. I det här målet avges ingen dom utan domstolen vänder sig till regeringen med ett yttrande om verksamheten kan anses tillåtlig enligt miljöbalken.

Regeringen beviljar tillstånd

SKB:s ansökan prövas också enligt Kärntekniklagen. Den prövningen sker av Strålsäkerhetsmyndigheten som har meddelat att de kommer att lämna sitt yttrande till regeringen vid ungefär samma tidpunkt som Mark- och miljödomstolen lämnar sitt. Därefter ska också de berörda kommunerna Östhammar och Oskarshamn yttra sig till regeringen som slutgiltigt är den instans som kan bevilja tillstånd för projektet.

SKB skickade in den ursprungliga ansökan redan 2011. Sedan dess har den granskats av olika experter och kompletterats enligt domstolens remissförfarande.

Forskning och teknikutveckling

Den omfattande ansökan på mer än 10 000 sidor bygger på den forskning och teknikutveckling som SKB bedrivit under närmare 40 år, parallellt med arbetet med att finna en plats. SKB genomförde förstudier i åtta kommuner och platsundersökningar i två kommuner innan Forsmark valdes som lämplig plats 2009.

SKB:s metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet kallas för KBS-3 och bygger på tre skyddsbarriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget. Prövningen innefattar ett slutförvar i Forsmark, en inkapslingsdel i anslutning till mellanlagret i Oskarshamn (Clink), samt transporter.

Illustration över det planerade Kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark. Till vänster Forsmarks kärnkraftverk. Illustration: Phosworks AB. Foto: Lasse Modin.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 3 juli 2017