Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar

SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande så att inledande arbeten på Forsmarksområdet kan sätta igång vid årsskiftet.

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, fick i januari 2022 regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamns kommun. SKB har nu nått ytterligare en viktig milstolpe i och med att mark- och miljödomstolen meddelat sin miljödom som sätter villkoren för hur anläggningarna ska byggas och drivas.

Stefan Engdahl SKB:s vd. Foto Mikael Wallerstedt

– Det är en stor milstolpe för SKB. Nu har vi fått förutsättningar och miljövillkor för att bygga en säker och hållbar slutförvaring för det använda kärnbränslet. Det är viktigt för Sverige och den fossilfria elproduktionen, säger Stefan Engdahl, vd för SKB.

Verkställighetsförordnandet innebär att arbetet kan starta

En central del av domstolens dom är det beviljade verkställighetsförordnandet som innebär att arbeten kan komma igång på de båda platserna även om domen överklagas. De arbeten som ligger inom ramen för förordnandet, och som kan sätta igång när Länsstyrelsen i Uppsala län har godkänt kontrollprogrammet, är bland annat skyddsåtgärder och förberedande arbeten. I Forsmark, där Kärnbränsleförvaret ska byggas, handlar det om skogsavverkning, schaktarbeten för verksamhetsområdet, anläggande av yta för bergupplag, anläggande av bro över kylvattenkanalen, utfyllnad av driftområde och anläggningar för kväverening.

– Vi behöver etablera nödvändig infrastruktur ovan mark samt komma igång med markarbeten och skyddsåtgärder. SKB har föreslagit villkor som tar hänsyn till naturen och omgivningen. Vi anpassar oss efter fåglarnas häckningsperioder, flyttar på skyddsvärda arter så att de kan leva vidare på platsen och bygger bioreaktorer som renar processvatten från kväve, säger Stefan Engdahl, vd för SKB.

För att SKB ska kunna starta själva tunneldrivningen krävs en godkänd säkerhetsredovisning från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Byggnationen av Kärnbränsleförvaret i Forsmark påbörjas två år före inkapslingsanläggningen i Oskarshamn då byggtiderna är olika långa. I mitten av 2030-talet beräknas båda anläggningarna kunna tas i drift.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 24 oktober 2024