Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Helene Åhsberg är den på SKB som samordnar alla aktiviteter när det gäller tillståndsansökningarna och har kontakten med myndigheterna. Foto: Lasse Modin

Ny kontaktperson på SKB

Sedan årsskiftet är det Helene Åhsberg som är SKB:s kontaktperson när det gäller ansökan om tillstånd både för inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret. Hennes uppgift är bland annat att se till att alla frågor som kommer in får ett svar.

Helene Åhsberg är 39 år och har arbetat på SKB sedan våren 2008. Hon har en utbildning i kemiteknik från KTH och har tidigare bland annat sysslat med medicinteknisk utrustning, ett arbete som i likhet med den kärntekniska verksamheten är mycket regelstyrt.

Sedan starten på SKB har hon arbetat med sammanställningen av tillståndsansökningarna. Nu har ytterligare ett steg tagits, ansökningarna är inlämnade till myndigheterna och granskningen pågår.

– Min uppgift nu blir att samordna SKB:s alla aktiviteter när det gäller tillståndet och ha kontakten både med Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Jag kommer att vara lite av en sambandscentral och kontaktperson utåt.

Målet är att underlätta så att tillståndsprövningen går så snabbt och så smidigt som möjligt. Helene Åhsberg berättar att en hel del av de frågor som inkommit hittills handlar om var man kan hitta uppgifter om olika saker i ansökningarna.

– Det är inte så konstigt eftersom det är så mycket material. Ibland kan vi behöva förtydliga var informationen faktiskt finns, säger hon.

Korrekt information

Tillståndsprövningen är myndigheternas ansvar och SKB har ingen möjlighet att påverka själva processen. Det enda företagets representanter kan göra i det här läget är just att se till att ge snabb och korrekt information när funderingar väcks.

– Kritik och frågor som lyfts ser vi inte som något negativt utan det kan tvärtom hjälpa oss att göra det här ännu bättre. Alla synpunkter vi får in är sådant vi kommer att ta med oss. Det vägs in i det fortsatta arbetet bland annat när vi uppdaterar den preliminära säkerhetsanalysen i framtiden.

Helene Åhsberg hoppas naturligtvis att tillståndsprövningen ska leda till att SKB beviljas tillstånd för anläggningarna så att de kan börja byggas. På så sätt får Sverige en långsiktig lösning för omhändertagandet av det använda kärnbränslet.

Mer information

Nyheter

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Publicerad: 13 januari 2012