Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

David Luterkort (i mitten) och Christer Svemar (th i ljusblå jacka) besöker det underjordiska laboratoriet i Horonobe i Japan. Foto: SKB.

Japan rådfrågar svenska experter

Japan tar hjälp av SKB International för att utforma de försök som ska utföras i det underjordiska laboratoriet i Horonobe på Hokkaido. Det är en relativt ny anläggning och japanerna planerar nu det första testet av de tekniska barriärerna.

I Japan finns ett antal organisationer som arbetar med frågan om hur avfallet från kärnkraftsreaktorerna ska tas om hand. Anläggningen i Horonobe drivs av JAEA, Japan Atomic Energy Agency.

Försöket kommer att installeras på 350 meters djup i sedimentärt berg. Japan har också ytterligare ett underjordiskt laboratorium i kristallint berg i Mizunami utanför Nagoya.

– Helt klart har de hämtat inspiration från SKB:s underjordiska laboratorium i Äspö utanför Oskarshamn. Japanerna planerar nu ett fullskaleförsök i Horonobe där de ska installera en kapsel i bentonitbuffert i ett deponeringshål, återfylla en tunnel och sätta dit en plugg. Målsättningen är att undersöka de tekniska barriärerna, säger David Luterkort på SKB:s teknikavdelning som tillsammans med Christer Svemar varit på plats nyligen.

Mindre antal instrument

Det är SKB:s dotterbolag SKB International som fått uppdraget att hjälpa japanerna. David Luterkort och Christer Svemar granskade planeringen inför försöket och kunde komma med en hel del tips och råd.

– Japanerna är duktiga och kan mycket på flera områden men har inte erfarenhet av tester i full skala och där kan vi bidra. Ett viktigt råd vi kunde ge inför det här försöket var att minska ner på antalet instrument. Alltför många instrument kan orsaka onödiga störningar i ett experiment. Det är en erfarenhet vi har dragit från vår verksamhet i Äspö.

I Japan handlar det om att hitta sätt att slutförvara använt kärnbränsle som upparbetats. Japan har ett större kärnkraftsprogram än Sverige och sammanlagt rör det sig om cirka 40 000 kapslar, eller behållare. Men eftersom det högaktiva avfallet upparbetats blir behållarna mindre än vad man tänker sig i Sverige.

Något beslut om plats för ett framtida slutförvar, metod eller utformning av barriärerna har ännu inte fattats. Men grundtanken är geologisk deponering i sedimentärt eller kristallint berg samt behållare i stål och en bentonitbuffert.

Kärnkraft kontroversiellt

Kärnkraft är ett omdebatterat ämne i Japan, inte minst efter det som hände i Fukushima.

– Men nu verkar det som om det politiska intresset för att lösa avfallsfrågan är stort och det arbetet har fått en nystart. Japanerna håller även på att starta en platsvalsprocess som liknar den som genomförts i Sverige.

Anläggningen i Horonobe tar även emot besökare för att informera om sin verksamhet med en förhoppning om att nå acceptans hos allmänheten.

– De hade ett väldigt påkostat besökscenter med bland annat en prototyputrustning för installation av buffertblock, berättar David Luterkort.

Nyheter

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Publicerad: 5 maj 2014