HemIAEA:s generaldirektör besökte SKB
Rafael Grossi i mitten på bilden under besöket på Kapsellaboratoriet i Oskarshamn.

IAEA:s generaldirektör besökte SKB

Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

I början av veckan i ett möte med SKB:s tillförordnade vd, Jessica Palmqvist och kommunikationschef Anna Porelius, som berättade om SKB:s uppdrag och vikten av allmänhetens förtroende. På onsdagen besökte han Äspölaboratoriet och Kapsellaboratoriet i Oskarshamn för att se anläggningarna och bli informerad om SKB:s forskning och teknikutveckling.

Äspölaboratoriet är en generalrepetition inför byggandet av Kärnbränsleförvaret, här fick generaldirektören besöka underjordsanläggningen och se hur SKB har utvecklat tekniker och metoder för att undersöka berget, utforma förvaret och för att deponera kapslar. Vid eftermiddagens besök på Kapsellaboratoriet visades den svetsteknik som kommer att användas för att svetsa kopparkapslarna för det använda kärnbränslet.

Efter besöket sa Grossi så här.

— Vi på IAEA följer med stort intresse vad SKB gör eftersom kärnkraften ska vara hållbar måste man ha en solid och väldigt pålitlig lösning för att ta hand om avfallet. Här i Sverige har ni vidtagit de nödvändiga åtgärderna för att uppnå det så jag är väldigt nöjd.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 30 augusti 2023