Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Henri Pehkonen hjälpte SKB att lösa problemet med hur man ska förhindra syre att komma in i kopparkapselns svetsfog. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Examensjobb bakom svetslösning

En uppgift som finns kvar att lösa när det gäller svetsningen av kopparkapslarna är att förhindra att det kommer in syre i svetsfogen och bildar oxider. Anledningen till att man inte vill ha oxider är att de kan påverka fogens hållbarhet.

Huvudalternativet är att använda sig av ett gasskydd runt svetsverktyget och byta ut luften mot argongas. Eftersom SKB använder sig av en specialbyggd friktionsomrörningssvets så fanns det inte några färdiga gasskydd att köpa.

När Henri Pehkonen som studerade på Linköpings Universitet kontaktade SKB:s kapsellaboratorium och frågade om det fanns något examensarbete för honom så fanns här alltså en intressant uppgift att lösa. Henri tackade ja och arbetade under första halvåret i år på SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn med att få sitt examensarbete klart.

– Jag har haft bra hjälp av SKB och Maskinteknik AB i Oskarshamn. De stora delarna har jag kommit fram till, sedan har vi steg för steg förbättrat och förfinat, säger han.

När sommaren kom var Henri klar med sitt arbete och han fick ut sin civilingenjörsexamen i maskinteknik.

Bra förutsättningar

Men det var inte bara examinatorerna och Linköpings Universitet som var nöjda med hans arbete. Efter att ha utvärderat Henris lösning kom SKB fram till att den har bra förutsättningar för att uppfylla målet med gasskyddet.

SKB beställde därför en installation av Henris lösning av Maskinteknik AB där Henri Pehkonen arbetar numera. Just nu pågår arbetet med att bygga om svetsen för att nästa år kunna göra ett antal provsvetsar ihop med SKB:s motsvarighet i Finland, Posiva.

– Det är kul att det jag har tagit fram kommer att användas på riktigt och inte bara blir liggande, säger Henri som håller på att montera gasskyddet.

Testas 2015

Målet är att ombyggnationen ska vara klar före jul så att testerna kan utföras under våren 2015.

– Alla moment i hela processen har sin charm, så det går inte att säga att någon del är roligare än en annan. Att göra en modell i datorn på hur det ska se ut är roligt, men det är även roligt att skriva ut en ritning och ge till någon som ska tillverka en del eller om man ska tillverka delen själv, säger Henri som även kommer att vara inblandad nästa år när testerna där hans konstruktion ingår pågår.

Nyheter

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Publicerad: 24 november 2014