Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Efter remisshanteringen – inga hinder för regeringsbeslut om slutförvaret

Det finns inga hinder för regeringen att ge tillstånd för slutförvaret. Det står klart efter en remissrunda där Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och Kärnavfallsrådet svarat på regeringens frågor om två studier och SKB:s forskningsexperiment LOT.

– Strålsäkerhetsmyndigheten anser att regeringen kan fatta beslut om tillstånd för slutförvaret. Kärnavfallsrådet vill se ytterligare forskning efter beslutet, vilket redan ingår i SKB:s forskningsprogram som godkändes av regeringen 2019, säger SKB:s vd Johan Dasht.

– Det innebär att regeringen nu har allt underlag som krävs för att fatta beslut om en slutlig lösning för Sveriges använda kärnbränsle.

Det var i augusti som regeringen delade upp SKB:s ansökan om ett sammanhängande slutförvarsystem genom att tillåta ökad inlagring av använt kärnbränsle i mellanlagret i Oskarshamn, samtidigt som beslutet om slutförvaret och inkapslingsanläggningen sköts på framtiden. Detta trots att SKB:s slutförvarsmetod har granskats i en tillståndsprövning som pågått sedan 2011 och tillstyrkts av expertmyndigheten SSM. Istället informerade regeringen om att en ny remiss skulle skickas till Kärnavfallsrådet och SSM, för vägledning kring en vetenskaplig artikel om kopparkorrosion och ett mastersarbete om deformationsåldring av segjärn.

SSM beskriver i sitt remissyttrande att myndigheten inte finner några skäl att ändra sina tidigare bedömningar om att tillstyrka SKB:s ansökan om slutförvaret. Myndigheten ser heller inte att någon ytterligare redovisning kring LOT-försöken är nödvändig, vilket var en ytterligare fråga i regeringens remiss.

Kärnavfallsrådet menar att regeringen bör villkora ett tillåtlighetsbeslut med krav på att SKB fortsätter att forska inom specifika områden, bland annat kring den gjutjärnsinsats som ska finnas inuti kopparkapslarna i slutförvaret. Rådets egen expert, Hannu Hänninnen, har nyligen intervjuats i media och enligt honom finns det ingenting som kan kullkasta planerna för slutförvaring i Sverige. I stället lyfter rådet fram andra frågor om insatsens egenskaper, frågor som redan är bedömda av SSM inom tillståndsprövningen eller täcks i SKB:s forskningsprogram Fud, som regeringen godkänt.

– SKB har bedrivit forskning i över fyrtio år, med hög internationell standard. Det finns stort intresse för våra resultat och vår expertis säljs till andra länder. Vi kommer fortsätta att bedriva forskning i de frågor som remitterades men också inom andra områden. Nya resultat kommer att inkluderas i kommande säkerhetsredovisningar, vilket är vad den fortsatta stegvisa prövningen enligt kärntekniklagen innebär. SKB:s forskning och utveckling redovisas var tredje år och godkänns av regeringen, säger Johan Dasht.

Kärnavfallsrådet föreslår också i sitt remissvar att regeringen kan låta dela upp tillåtlighetsbeslutet enligt miljöbalken i två delar, men en sådan uppdelning är varken rimlig eller juridiskt möjlig. Den stegvisa prövningen sker inom ramen för kärntekniklagen.

Efter att regeringen lämnat tillstånd kommer SSM att i nya steg utvärdera och granska slutförvaret. I senare skede ska expertmyndigheten enligt Kärntekniklagen godkänna såväl provdrift och drift av anläggningen, som avveckling och förslutning.

– Prövningen tar inte slut i och med regeringens beslut, men det behövs för att vi ska komma vidare. Den här processen har stått stilla alldeles för länge och SSM har hunnit tillstyrka vår ansökan flera gånger. Nu måste regeringen ta sin del av ansvaret. Sverige behöver hantera det avfall som redan finns, säger Johan Dasht.

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 22 oktober 2021