Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Skiss på den framtida forskningsanläggningen ESS. Illustration: ESS.

Avtal klart mellan SKB och ESS

SKB kommer i sin fortsatta planering av omhändertagande av radioaktivt avfall även inkludera det radioaktiva avfall som kommer från forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, i Lund.

Det handlar om totalt 2500 kubikmeter låg- och medelaktivt avfall inklusive rivningsavfallet från anläggningen. Anläggningen ska vara i drift i 40 år.

– SKB har kunskap och erfarenhet av att ta hand om liknande avfall och kan göra det på ett långsiktigt och säkert sätt. Dessutom känns det positivt att kunna samarbeta med ESS eftersom det är en viktig forskningsanläggning för Sverige och Europa, säger Christopher Eckerberg, vd för Svensk Kärnbränslehantering.

Att ta hand om radioaktivt avfall från andra källor än kärnkraften är inget nytt för SKB eftersom SKB redan i dag har ett samhällsansvar för avfall från forskning, industri och sjukvård. Avfallet från ESS är av sådan typ att det passar in i det svenska systemet för hantering av radioaktivt avfall och kan placeras i redan befintliga och/eller planerade anläggningar.

Läs gärna mer om ESS verksamhet.

Fakta

Färdigbyggt 2025

European Spallation Source (ESS) som byggs på åkermark utanför Lund kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla.

Neutronerna frigörs när protoner med hjälp av en accelerator i hög hastighet träffar ett mål bestående av volfram. Med hjälp av neutronerna kan olika material och dess egenskaper studeras på molekyl- och atomnivå.

Förhoppningen är att anläggningen ska möjliggöra framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi, life science, läkemedel, materialvetenskap och experimentell fysik.

Första spadtaget togs 2014. Användarprogrammet inleds 2023, men först 2025 är konstruktionsfasen över. Anläggningens livstid är beräknad till 40 år.

ESS drivs i form av ett konsortium med medlemsländer i hela Europa.

Nyheter

SKB svetsar kapslar till världens första slutförvar
SKB ska svetsa kapslar till det finska slutförvaret för använt kärnbränsle. Ett avtal har slutits mellan SKB och den finska motsvarigheten Posiva Oy där SKB ska svetsa bottnarna till de finska kapslarna. Arbetet påbörjas under 2025 i SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn.

Publicerad: 16 december 2024

Mervärdesavtalet medfinansierar satsningar för att öka Oskarshamns attraktivitet och säkerställa kompetensförsörjning
Den 2 december fattade styrgruppen för Mervärdesavtalet beslut om att medfinansiera en satsning för att öka attraktiviteten i Oskarshamn. Insatsen omfattar sammanlagt 170 miljoner kronor och ska stärka förutsättningarna för kompetensförsörjning samt utveckla och synliggöra Oskarshamns attraktivitet …

Publicerad: 3 december 2024

Mervärdesavtalet finansierar satsningar för att öka Östhammars kommuns attraktivitet
Den 2 december fattade styrgruppen för Mervärdesavtalet beslut om att finansiera satsningar på drygt 13 miljoner kronor i Östhammars kommun. Insatserna ska stärka förutsättningarna för att bibehålla och utveckla kommunens attraktivitet för boende och besökare. Beslutet i styrgruppen omfattar fem oli…

Publicerad: 2 december 2024

Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR
SKB har i dag fått tillstånd att påbörja bergarbeten i utbyggnaden av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Tillståndet meddelades av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Publicerad: 29 november 2024

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

Publicerad: 15 september 2016