Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny kostnadsberäkning för hanteringen av kärnavfallet

SKB har i dag lämnat sin återkommande beräkning av kostnaderna för att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken, Plan 2016. Enligt den nya prognosen uppgår den totala kostnaden för det svenska kärnavfallsprogrammet, från start till mål, till cirka 141 miljarder kronor.

Jämfört med den tidigare kostnadsberäkningen, Plan 2013, ökar totalkostnaden i den nya prognosen med cirka fem miljarder kronor, motsvarande 3,7 procent. En del av den beräknade kostnadsökningen är relaterad till senareläggningar av driftstarten för både Kärnbränsleförvaret och utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Prognosen påverkas också av avvecklingen av kärnkraftverken i och med tidigarelagd avställning, samt av anläggningsförnyelse i mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, och SFR.

Christopher Eckerberg, porträtt

Christopher Eckerberg. Foto: SKB

– Samtidigt som de bedömda kostnaderna har ökat något har också osäkerheterna minskat. Det stora rivningsprojektet för Barsebäcks kärnkraftverk är i gång och planeringen av andra större projekt har konkretiserats ytterligare, säger Christopher Eckerberg, vd för SKB.

Av den beräknade totalkostnaden har cirka 43 miljarder kronor redan investerats i forskning och utveckling, samt byggnation och drift av befintliga anläggningar. Resterande 98 miljarder kronor avser framtida kostnader från och med 2018. Av dessa finns drygt 60 miljarder kronor redan i Kärnavfallsfonden. Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från reaktorägarna, dels genom den avkastning som fonden kommer att ge i framtiden. Ägarna ställer också säkerheter för medel som ännu inte inbetalats.

– Kärnkraftsbolagen och dess ägare ska stå för samtliga kostnader för omhändertagande av kärnavfallet. Långsiktigheten i det svenska finansieringssystemet gör det robust och till ett internationellt föredöme, säger Christopher Eckerberg.

Vart tredje år lämnar SKB en beräkning av kostnaderna för det svenska kärnavfallsprogramet till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Efter myndighetens granskning ligger beräkningen sedan till grund för regeringens beslut om vilka avgifter ägarna till de svenska reaktorerna ska betala in till Kärnavfallsfonden under perioden 2018–2020.

Nyheter

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Publicerad: 9 januari 2017