Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.
Dags för huvudförhandling om Kärnbränsleförvaret
I dag, tisdag, inleds huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen om SKB:s ansökan om tillstånd för ett system för slutförvaring av använt kärnbränsle.
Förhandlingarna pågår i fem veckor med de första två veckorna i Stockholm. Därefter följer en förhandlingsvecka i vardera Oskarshamn och Östhammar där rätten också ska göra så kallad syn, det vill säga besöka de platser där anläggningarna planeras. Efter en veckas paus sker sedan den avslutande förhandlingsveckan i Stockholm.
Fyrtio års forskning
Det var våren 2011 som SKB lämnade in ansökningarna om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Bakom ansökningarna – som omfattar 10 000 sidor – ligger fyrtio års forskning och teknikutveckling för att konstruera ett slutförvar som uppfyller myndigheternas krav på säkerhet i 100 000 år. Det är så länge som avfallet måste hållas åtskilt från människa och miljö.
– Vi är trygga med det vi framhåller i våra ansökningar och stolta över det omfattande arbete som ligger bakom. Nu ser vi fram emot att få slutförvarsfrågan prövad i Mark- och miljödomstolen, säger SKB:s vd Eva Halldén.
SKB:s metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet – KBS-3 – bygger på tre barriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget. En viktig del av ansökningarna är analysen av den långsiktiga säkerheten efter att Kärnbränsleförvaret förslutits. Ett annat viktigt underlag är miljökonsekvensbeskrivningen för platserna runt de planerade anläggningarna.
Säkert på kort och lång sikt
Mark- och miljödomstolen prövar den sökta verksamheten enligt miljöbalken och Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen. Förutom myndigheternas egna experter har underlagen också granskats av ett stort antal remissinstanser. Miljöorganisationer, berörda kommuner och länsstyrelser, universitet och högskolor med flera har fått säga vad de tycker.
– Vår ansökan visar att vi kan ta hand om det använda kärnbränslet på ett säkert sätt för människa och miljö på både kort och lång sikt, säger Eva Halldén.
Efter huvudförhandlingen lämnar Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten sina yttranden till regeringen som då vänder sig till de berörda kommunerna, som har veto i frågan. Först när de sagt sitt fattar regeringen ett slutligt beslut.
Nyheter
Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
Publicerad: 22 november 2024
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
Publicerad: 24 oktober 2024
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024