Vi bygger för framtiden

Efter decennier av forskning, utveckling och säkerhetsarbete är vi på SKB nu i gång med våra tre stora byggprojekt.

Projekt för framtiden

Unika byggprojekt

Vi bygger nu ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall och bygger ett av världens första slutförvar för använt kärnbränsle. Arbetet är ett resultat av över 40 års forskning och teknikutveckling och innebär investeringar i mångmiljardklassen.

I Forsmark i Östhammars kommun bygger vi ut det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Där ska vi även bygga Kärnbränsleförvaret, ett av världens första slutförvar för använt kärnbränsle. I Oskarshamn planerar vi att bygga en inkapslingsanläggning för det använda kärnbränslet.

Byggprojekten innebär en total investering på 19 miljarder som på sikt kommer att generera cirka 1 500 arbetstillfällen.

Nedan kan du läsa mer om våra olika projekt.

Utbyggnad av SFR

Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall behöver byggas ut

För att skapa utrymme för låg- och medelaktivt rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken planeras en utbyggnad av befintligt slutförvar. Just nu pågår förberedande arbeten och senare under hösten beräknas bergarbeten starta.

Kärnbränsleförvaret

Kärnbränsleförvaret byggs i 1,9 miljarder år gammalt berg

Kärnbränsleförvaret är tänkt att ligga i Söderviken nära Forsmarks kärnkraftverk. Här på cirka 500 meters djup i det 1,9 miljarder år gamla berget planeras slutförvaret för cirka 12 000 ton använt kärnbränsle.

Inkapslingsanläggning

Bränslet kapslas in i koppar

Innan det använda kärnbränslet transporteras till Forsmark för slutförvaring ska det placeras i kapslar av koppar. Det kommer att ske i en inkapslingsanläggning som byggs ihop med mellanlagret i Oskarshamn.

Utökad lagring i Clab

Utökad lagring i SKB:s mellanlager Clab i Oskarshamn

Eftersom det inte får bli fullt i SKB:s mellanlager för använt kärnbränsle innan slutförvaret i Forsmark är klart att tas i bruk har SKB ansökt om ett utökat tillstånd för Clab, från 8 000 ton till 11 000 ton.

Sista slutförvaret

Slutförvaret för långlivat avfall

Vid sidan av utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall och bygget av ett framtida kärnbränsleförvar planerar SKB även ett slutförvar för långlivat avfall, SFL. Det här projektet har inte kommit lika långt som de övriga.

tillståndsprövningar

SKB:s tillståndsprövningar

SKB:s ansökningar granskas enligt kärntekniklagen av Strålsäkerhetsmyndigheten och utifrån miljöbalken av Mark- och miljödomstolen.

Internationellt

Så gör andra länder

Inget land i världen har ännu byggt något slutförvar för använt kärnbränsle. Finland, Sverige och Frankrike är de länder som ligger längst fram i processen.