Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Hallå där …

Anders Ström, programchef KBS-3. Foto: Inger Brandgård

Workshop om djupa borrhål

Hallå där, Anders Ström, programchef KBS-3 på SKB. Du är nyss hemkommen från Washington DC, där du deltog i en workshop om djupa borrhål som slutförvarsmetod inom det amerikanska programmet. Den arrangerades av U.S. Nuclear Waste Technical Review Board, motsvarigheten till svenska Kärnavfallsrådet.

Berätta, varför var du där?

SKB har studerat olika metoder att ta hand om använt kärnbränsle, och djupa borrhål är en av dem. Det är en viktig fråga i vår svenska tillståndsprövning och vi följer noga den metod- och teknikutveckling som görs på området, framför allt i USA. Workshoppen var mycket professionellt genomförd och hade formen av en utfrågning och man hade samlat den absoluta expertisen på området för en kritisk genomlysning av metoden. Fokus var helt på det amerikanska programmet och inte på utvecklingen i andra länder.

Hur ser man i USA på djupa borrhål som metod för slutförvaring av använt kärnbränsle?

USA har kört fast i sin lokaliseringsprocess. Tidigare hade man långt framskridna planer på ett geologiskt förvar i Yucca Mountain, Nevada, men av olika, framför allt politiska, skäl stoppades de. För att komma vidare i processen tittar de nu också på andra metoder. Situationen i USA är väldigt olik den i Sverige. De har flera olika typer av kärnavfall, bland annat militärt avfall. Djupa borrhål kan bli aktuellt för vissa avfallstyper i mindre mängder, men däremot inte för kommersiellt använt kärnbränsle. Där är huvudspåret byggda förvar i likhet med det som vi planerar för i Forsmark.

Var det några nya fakta som framkom?

Nej, egentligen inte, även om genomlysningen var oerhört allsidig. I stället var det en bekräftelse på att det finns en lång rad utmaningar med metoden och många osäkerheter. Det är många frågor som inte har några svar. Hur till exempel vet man hur berget ser ut och har för egenskaper på så stora djup? Hur visas att säkerhetskraven är uppfyllda med dessa osäkerheter? Och återfyllnad och förslutning, hur ska det göras i praktiken? En annan fråga är kravet på återtagbarhet. Är det ens möjligt?

SKB har studerat djupa borrhål som metod, men valt bort den och i stället utvecklat KBS-3-metoden, det vill säga byggd geologisk slutförvaring. Kan du kort säga något om varför?

SKB har genom åren tittat på flera andra metoder. Platsundersökningar, platsval och tillståndsansökan bygger sedan helt på KBS-3-metoden som planeringsförutsättning. Det handlar just om de stora utmaningarna med djupa borrhål som metod. SKB måste på ett övertygande sätt visa att vi har en långsiktigt säker lösning, och det går inte enligt vår mening med djupa borrhål. Däremot fortsätter vi, som sagt, att noga följa kunskapsutvecklingen på området.

Hur går man vidare i USA nu?

Department of Energy, den amerikanska energimyndigheten, har anslagit 80 miljoner dollar för ett 5-årsprogram för metodutveckling och borrning av djupa demonstrationsborrhål. Det kommer man att börja med redan i september 2016. Men än så länge är det inte bestämt var provborrningarna ska göras.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 10 november 2015