Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Välkommet nästa steg i energiöverenskommelsen

I dag har parterna lämnat besked om nästa steg i genomförandet av energiöverenskommelsen. Beskedet innehåller ett förslag om utökat placeringsmandat för Kärnavfallsfonden, den fond som finansierar omhändertagandet av det svenska kärnavfallet.

I juni 2016 slöt regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna en ramöverenskommelse om energipolitiken, den så kallade energiöverenskommelsen. Dagens uppföljande besked innebär att Kärnavfallsfondens placeringsmandat utvidgas till att även omfatta aktier, till skillnad från dagens bestämmelser som endast tillåter investeringar i stats- och bostadsobligationer samt räntekonton hos Riksgälden. De breddade placeringsmöjligheterna väntas ge bättre avkastningsmöjligheter för fonden.

Kommunikationschef Anna Porelius. Foto: Lasse Modin.

– Vi välkomnar beskedet från energiöverenskommelsen. Det är tydligt reglerat i lag att ägarna till kärnkraftverken ska stå för samtliga kostnader för att riva kraftverken och omhänderta allt radioaktivt avfall. Det svenska finansieringssystemet är robust och de nya bestämmelserna innebär en fortsatt långsiktig och ansvarsfull förvaltning av kapitalet i Kärnavfallsfonden, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

Även drifttiden för beräkningen av kärnavfallsavgiften ändras. I dag används en drifttid på 40 år när kärnavfallsavgiften ska beräknas. Denna förlängs nu till 50 år.

– Att man ökar till 50 års kalkylmässig drifttid för de återstående reaktorerna innebär att ägarna får fler år på sig att betala in avgiften. Det speglar bättre den planerade tekniska drifttiden som är 60 år, säger Anna Porelius.

Fakta

Bakgrund

Enligt svensk lag är det kärnkraftsföretagen som ska stå för alla kostnader för att ta hand om och slutförvara kärnavfallet. De ska också bekosta rivningen av kärnkraftverken och andra kärntekniska anläggningar.

Kärnkraftsföretagen betalar ett antal ören per levererad kilowattimme till en statlig fond, Kärnavfallsfonden. Pengarna ska användas till att ta hand om det använda kärnbränslet och finansiera rivningen av de svenska kärnkraftverken. SKB:s verksamhet finansieras huvudsakligen med medel från fonden.

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 19 april 2017