Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Tusentals prover analyseras när lerexperiment tas upp

För att ta reda på i detalj hur bentonitlera tar upp vatten i berget genomför SKB projektet Brie. I slutet av 2012 sattes två bentonitcylindrar, vardera tre meter långa och 30 centimeter i diameter, ner i berget i Äspölaboratoriet. Nu tas paketen upp och tusentals lerprover analyseras för att ge en detaljerad bild av hur vattnet från berget tagits upp i bentoniten.

Hallå där, Mattias Åkesson på Clay Technology AB, som projektleder brytningen av Brie-experimentet. Det är full aktivitet kring projektet, vad är det som pågår?

– Vi håller på och tar upp de två bentonitpaketen som sattes ner för ett år sedan. Vi har hittills fått upp det första paketet, och fortsätter med det andra i början av 2014.

Hur går det till?

– Först borrar vi en söm i berget runt varje bentonitpaket och därefter kärnborrar vi två stora hål som vi trär ner en vajer i. Med hjälp av vajern kan vi såga av berget under paketen och därefter lyfta upp bentoniten med den omkringliggande bergtäckningen ur hålet.

Ni har hittills tagit upp ett paket, hur har arbetet gått?

– Det har gått bra och vi är nöjda så här långt. Det är svårt att få upp ett helt paket när berget är så sprickigt som det är här, så det första paketet fick vi lyfta upp i flera delar. Därefter gjordes en grovdelning av bentonitpaketet så att varje enskilt bentonitblock paketerades i lufttäta påsar. Det vi gör nu är att findela blocken i mindre bitar. Från varje block sågar vi ut 90 provbitar där vattenkvot och densitet bestäms.

Varför görs dessa mätningar och hur kommer resultaten att användas?

– Innan vi satte ner bentoniten karterades bergväggen i hålen noga och därefter har ett antal modelleringsgrupper inom det internationella Task Force-samarbetet räknat på hur bentoniten skulle ta upp vatten. Det vi gör nu är att mäta hur mycket vatten bentoniten tagit upp från berget och därefter kan resultaten jämföras med modelleringsresultaten.

Varför görs detta, vilken är den viktigaste kunskapen som ni hoppas få ut av det här experimentet?

– I slutförvaret kommer bentoniten runt kopparkapslarna att ta upp vatten från berget. Genom det här experimentet hoppas vi få en ökad förståelse för den hydrauliska interaktionen mellan berg och bentonit, vilket i sin tur skulle innebära att vi med större säkerhet kan beräkna hur lång tid det tar för bentonitbufferten i förvaret att vattenmättas. En förhoppning är att experimentet ska ge stöd för de modeller som tagits fram.

Hur mycket jobb återstår med det första bentonitpaketet?

– Tack vare instrument i bentoniten har vi under experimentets gång kunnat följa hur vatten tagits upp i bentonitleran. Dessa mätinstrument har vi tagit hand om och ska även testa så att vi vet att de visat rätt värden. Sedan ska vi också skicka en del bergblock till Chalmers tekniska högskola för att där mäta bergets vattenförande egenskaper och även försöka utvärdera en profil över bergets relativa fuktighet.

Nyheter

SKB svetsar kapslar till världens första slutförvar
SKB ska svetsa kapslar till det finska slutförvaret för använt kärnbränsle. Ett avtal har slutits mellan SKB och den finska motsvarigheten Posiva Oy där SKB ska svetsa bottnarna till de finska kapslarna. Arbetet påbörjas under 2025 i SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn.

Publicerad: 16 december 2024

Mervärdesavtalet medfinansierar satsningar för att öka Oskarshamns attraktivitet och säkerställa kompetensförsörjning
Den 2 december fattade styrgruppen för Mervärdesavtalet beslut om att medfinansiera en satsning för att öka attraktiviteten i Oskarshamn. Insatsen omfattar sammanlagt 170 miljoner kronor och ska stärka förutsättningarna för kompetensförsörjning samt utveckla och synliggöra Oskarshamns attraktivitet …

Publicerad: 3 december 2024

Mervärdesavtalet finansierar satsningar för att öka Östhammars kommuns attraktivitet
Den 2 december fattade styrgruppen för Mervärdesavtalet beslut om att finansiera satsningar på drygt 13 miljoner kronor i Östhammars kommun. Insatserna ska stärka förutsättningarna för att bibehålla och utveckla kommunens attraktivitet för boende och besökare. Beslutet i styrgruppen omfattar fem oli…

Publicerad: 2 december 2024

Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR
SKB har i dag fått tillstånd att påbörja bergarbeten i utbyggnaden av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Tillståndet meddelades av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Publicerad: 29 november 2024

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

Publicerad: 7 januari 2014